Certificatul de situație de urgență - a fost inclusă și luna mai drept perioadă pentru care se poate obține certificatul
Publicat la 20.05.2020 in Aspecte legale afaceri
1765 0 comentarii
Certificatul de situație de urgență poate fi obținut și pentru luna mai tot prin raportare la veniturile aferente lunilor ianuarie și februarie. Prevederea este inclusă în Ordinul 1730/2020, publicat astăzi, care modifică ordinul 791/2020.
„Noutatea este că Certificatele CSU se vor elibera luând în calcul ca referință și luna mai, prin urmare raportarea cuprinde acum lunile martie, aprilie şi mai, iar termenul final pentru eliberarea lor este 15 iunie. Am luat aceste decizii în urma dialogului neîntrerupt purtat cu operatorii economici în această perioadă, deoarece această inițiativă de sprijin a fost demarată ca răspuns la nevoile lor şi ea trebuie să răspundă cât mai multor companii în dificultate”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Astfel, a fost introdusă și luna mai ca perioadă pentru care se poate solicita certificatul pentru situație de urgență (Tip 2 - Galben)
Art. 2 Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:
(…)
b) TIP 2 (GALBEN)-eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2*), pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emise în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020.
Art. 6
(1) în vederea obținerii certificatului de urgență TIP 1 (ALBASTRU)/TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:
(…)
b) declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, conform cerințelor instituite în cuprinsul art. 2 cu referire la închiderea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență sau la diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. în situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens în anexa nr. 3."
Modificarea a fost inclusă deja în platforma prin intermediul căreia se poate obține certificatul: prevenire.gov.ro.
În cuprinsul noului ordin se prevede și prelungirea, până la 15 iunie 2020, a termenului până la care se poate obține certificatul:
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri poate elibera certificate de situații de urgență, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 până la data de 15 iunie 2020.
De altfel, termenul de 1 iunie este avansat și de OUG 70/2020 potrivit căreia
(1) Se prelungește până la data de 15 iunie 2020 termenul în care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri poate elibera certificate de situații de urgență, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență.
- Pe acelasi subiect
- O nouă utilizare pentru certificatul de situație de urgență
- A fost modificat ordinul privind acordarea certificatelor de situație de urgență
- Noi măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation – editia 2018
- Cum obții Certificatul de situație de urgență (CSU) - un nou tutorial MMEMA
- Cum se verifică dacă un certificat de situație de urgență este valabil