Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piață internă sau la export - condiții noi
Publicat la 16.11.2017 in Aspecte legale afaceri
2651 0 comentarii
Vânzarea de cereale de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice se va face doar în baza contractelor de vânzare-model standard. Condiția a fost introdusă prin OUG 81/2017 privind modificarea OUG 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale.
Guvernul a publicat Ordonanța de urgență nr. 81/2017 privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale.
Potrivit actului normativ,
Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piața internă sau la export, se realizează pe baza contractelor de vânzare, al căror model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea O.I.C.P.D.R., și a facturilor emise potrivit legii, iar în cazul persoanelor fizice care nu au obligația emiterii facturilor și desfășoară activități economice potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, a documentelor de valorificare reglementate de această lege, cu respectarea prevederilor art. 12 alin. (1)."
Ordinul pentru aprobarea contractelor de vânzare ar urma să fie adoptat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
In termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, orice vânzare-cumpărare de cereale pe piață internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau primii cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta. Primii cumpărători sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, și persoane juridice care achiziționează cereale de la producătorii agricoli în vederea consumului/procesării/comercializării acestora.
Reglementarea în vigoare arată că Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piață internă sau la export, se realizează pe baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate și a facturilor fiscale, în cazul producătorilor agricoli persoane juridice, iar în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, pe baza contractelor de vânzare-cumpărare și a borderourilor de achiziții cu regim special personalizate prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator.
Nu se vorbește, în reglementarea actuală, de contracte de vânzare standardizate.
Contractele de vânzare încheiate pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 12/2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, cu modificările și completările ulterioare, înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sunt supuse dispozițiilor legale în vigoare la data când acestea au fost încheiate în tot ceea ce privește încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea și încetarea acestora.
- Pe acelasi subiect
- Certificatul de situație de urgență - a fost inclusă și luna mai drept perioadă pentru care se poate obține certificatul
- O nouă utilizare pentru certificatul de situație de urgență
- A fost modificat ordinul privind acordarea certificatelor de situație de urgență
- Noi măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation – editia 2018
- Cum obții Certificatul de situație de urgență (CSU) - un nou tutorial MMEMA
- Cum se verifică dacă un certificat de situație de urgență este valabil