Propunere legislativă: concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă să se suporte integral din FNUASS
Publicat la 19.10.2019 in Calcul concedii medicale
2657 0 comentarii
Un proiect de lege aflat recent pe ordinea de zi a Senatului ar putea veni în sprijinul angajatorilor, dacă ar deveni lege. Inițiatorii proiectului propun ca, în cazul incapacității temporare de muncă, indemnizația să se suporte din bugetul FNUASS și pentru primele 5 zile de concediu.
Potrivit modificărilor propuse, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă ar urma să se suporte integral din FNUASS, angajatorul nemaiavând obligația de a suporta indemnizația de concediu medical din surse financiare proprii.
Propunerea legislativă vizează modificarea art. 12 din Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel:
Art. 12
Îndemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suporta din bugetul fondului Național unic de asigurări sociale de Sănătate începând cu prima zi de incapacitate temporară de muncă și până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acesteia prima zi de incapacitate temporară de muncă în cazul persoanelor asigurată prevăzute la articolul 1 alineatul 1 litera b și c și alineatul 2
În prezent, pentru primele 5 zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizația se plătește de către angajator, din surse proprii.
Art. 12. -
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, și până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. B și C și alin. (2).
Potrivit iniţiatorilor proiectului de lege, persoanele care au calitatea de asigurat sunt asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și au dreptul la concediu medical și la indemnizație de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit legii, concediul medical poate să intervină în următoarele situații:
1 - starea de maternitate;
2 - risc maternal;
3 - situația în care este necesară îngrijirea copilului bolnav;
4 - situația în care se impune prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
5 - starea de incapacitate temporară de muncă ce este cauzată de boală obișnuită sau de accidente în afara muncii.
În prezent, pentru primele patru tipuri de concediu medical prezentate mai sus, indemnizația aferentă zilelor lucrătoare de pe perioada concediului medical se plătește integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate
Pentru indemnizația aferentă zilelor lucrătoare de pe perioada concediului medical impus de incapacitatea temporară de muncă, legiuitorul a impus dublarea sarcinii fiscale în sarcina angajatorilor. Concret, pentru ca angajatul să primească indemnizația aferenta zilelor lucrătoare de pe perioada concediului medical impus de incapacitatea temporară de muncă, angajatorul plătește de două ori, după cum urmează:
- atunci când achită contribuția la asigurările de sănătate, contribuție din care prin intermediul FNUASS se va plăti indemnizația de concediu medical însă numai începând cu cea de a șasea zi lucrătoare de pe durata concediului medical;
- a doua oară angajatorul plătește atunci când apare efectiv starea de concediu medical, situație în care acesta este obligat să achite din finanțele proprii și distincte celor deja achitate la asigurările de sănătate indemnizația aferentă primelor cinci zile lucrătoare de pe durata concediului medical.
Mai mult, sunt situații în care un angajat poate primi succesiv mai multe concedii medicale cu durata de cinci zile fiecare pentru câte un tip diferit de afecțiune, ajungându-se în situația în care Angajatorul poate plăti indemnizația de concediu medical pentru 20 de zile consecutive sau chiar mai mult.
În acest context se propune ca indemnizația de concediu medical impuse de incapacitatea temporară de muncă să fie achitată integral din prima zi de concediu medical din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
- Pe acelasi subiect
- Codurile de indemnizație de asigurări sociale de sănătate
- Ce obligații au, până la 31 martie 2018, angajatorii care au înregistrat concedii medicale în luna Ianuarie 2018
- Guvernul plafonează CAS pentru concediile medicale - măsură aplicabilă pentru o perioadă limitată care include și luna Ianuarie
- Stagiul minim de cotizare pentru concediile medicale va fi doar de o lună (măsură valabilă doar până la 30 Iunie 2018)
- Modul de calcul pentru indemnizația minima de creștere a copilului se modifică începând cu 1 ianuarie 2018. Care este noua bază de calcul.