Ce obligații au, până la 31 martie 2018, angajatorii care au înregistrat concedii medicale în luna Ianuarie 2018
Publicat la 05.03.2018 in Calcul concedii medicale
10936 0 comentarii
Angajatorii care, în luna Ianuarie 2018, au avut angajati care au beneficiat de concedii medicale au o serie de obligații până la 31 martie 2018. Măsura este inclusă în OUG 8 / 2018, care plafonează CAS pentru indemnizațiile de concedii medicale.
Plafonarea contribuției de asigurări sociale (CAS) pentru indemnizațiile de concedii medicale, măsură impusă de OUG 8 / 2018 care se referă și la luna Ianuarie 2018, vine cu o serie de obligații pentru angajatori.
Vom vorbi numai despre luna Ianuarie, presupunând că pentru luna februarie încă nu s-au finalizat salariile / declarațiile.
1. Angajatorii trebuie să recalculeze salariile pentru salariații aflați în concediu medical în luna Ianuarie
Plafonarea CAS pentru indemnizațiile de concedii medicale vor conduce la un nivel al venitului net al salariatului superior celui calculat în lipsa prevederilor impuse prin OUG 8 / 2018. Astfel că salariile aferente lunii Ianuarie, pentru angajatorii care au avut salariați care au beneficiat de concedii medicale, trebuie recalculate.
2. Angajatorii trebuie să le plătească salariaților aflați în concedii medicale diferențe în plus la salariu, rezultate din recalculare
Odată recalculate salariile, persoanele aflate în concediu medical în luna ianuarie beneficiază de un venit net mai mare decât cel calculat în lipsa prevederilor OUG 8 / 2018, astfel încât diferența rezultată în plus trebuie achitată acestora.
3. Angajatorii trebuie să depună declarație rectificativă 112 pentru luna Ianuarie
Recalcularea salariilor pentru luna ianuarie va genera, în urma plafonării, un nivel al CAS (contribuției de asigurări sociale) inferior celui calculat fără aplicarea prevederilor OUG 8 / 2018. În aceste condiții se impune depunerea unei declarații rectificative 112 pentru luna Ianuarie. Sumele achitate în plus urmează a se compensa cu obligații de plată viitoare în contul BAS (bugetul asigurărilor sociale în curs de distribuire).
Totodată, un impact va fi și asupra impozitului pe veniturile din salarii. Diminuarea CAS-ului reținut salariaților va conduce la majorarea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit și implicit la un impozit pe venit mai mare (care se va corecta prin aceeași declarație rectificativă 112 depusă pentru luna Ianuarie). În acest caz, din păcate, angajatorii vor rămâne cu o obligație de plată neachitată în contul BS (buget de stat în curs de distribuire), reprezentând diferența dintre suma datorată inițial (mai mică) și suma datorată în urma recalculării (mai mare).
Iată și prevederea din OUG 8 / 2018 care impune angajatorilor obligațiile enumerate mai sus:
Pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente anului 2018 plătite înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgentă, pentru care cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestor indemnizații este mai mare decât nivelul prevăzut la alin. (1) și (2), angajatorul/plătitorul efectuează regularizarea acesteia prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept, pană la 31 martie 2018.
- Pe acelasi subiect
- Propunere legislativă: concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă să se suporte integral din FNUASS
- Codurile de indemnizație de asigurări sociale de sănătate
- Guvernul plafonează CAS pentru concediile medicale - măsură aplicabilă pentru o perioadă limitată care include și luna Ianuarie
- Stagiul minim de cotizare pentru concediile medicale va fi doar de o lună (măsură valabilă doar până la 30 Iunie 2018)
- Modul de calcul pentru indemnizația minima de creștere a copilului se modifică începând cu 1 ianuarie 2018. Care este noua bază de calcul.