7 modificări importante aduse de OMFP 3063 - Declarația 112 - referitoare la aplicarea facilităților pentru salariații din construcții
Publicat la 04.10.2019 in Calcul salarii
4789 0 comentarii
Ordinul 3063 / 2019 pentru aprobarea Declarației 112, emis urmare a modificărilor aduse de OUG 43 / 2019, care a modificat regulile privind aplicarea facilităților fiscale acordate pentru salariații din domeniul construcțiilor a adus, la rândul lui, câteva modificări importante.
Pe scurt, principalele 7 modificări pe care le-am extras din conținutul ordinului sunt:
- Începând cu data de 22.07.2019, în cazul îndeplinirii cumulative a condițiilor prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, facilitățile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor de până la 30.000 lei lunar. Pentru partea care depășește plafonul de 30.000 lei nu se acordă facilitățile fiscale.
- Pentru salariații care au încheiate cu angajatorii contracte de muncă cu timp parțial, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca salariul tarifar orar să fie cel puțin egal cu 17,928 lei;
- Dacă un salariat cu normă întreagă are prevăzut în contractul individual de muncă un salariu lunar brut de încadrare de minimum 3.000 lei/lună, dar în luna de raportare a lucrat fracție de luna sau s-a aflat în concediu medical, acesta beneficiază de facilitățile fiscale pentru venitul realizat.
- Facilitățile fiscale se acordă și persoanelor fizice detașate pe teritoriul României, dacă entitatea la care sunt detașate desfășoară activități în domeniul construcțiilor, îndeplinește condițiile cumulative prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal și dacă aceasta efectuează plata drepturilor salariale pe perioada detașării. Facilitățile fiscale nu se acordă persoanelor fizice care sunt detașate în afara României.
- În cazul contractelor de internship și de ucenicie, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca salariul tarifar orar să fie cel puțin egal cu 17,928 lei.
- În cazul altor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii și asimilate salariilor decât contractele individuale de muncă, respectiv contract de administrare, de mandat și altele, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca venitul brut lunar realizat să fie cel puțin egal cu 3.000 lei.
- Începând cu data de 22.07.2019, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariului la un angajator care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, în baza altor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii și asimilate salariilor decât contractele individuale de muncă, nu se acordă facilitățile fiscale privind scutirea de la plata CASS și cota redusă cu 3,75 puncte procentuale la CAS. Pentru aceste venituri se acordă numai scutirea de la plata impozitului pe venit.
- Pe acelasi subiect
- Zile lucrătoare pentru luna Octombrie 2020
- Înregistrarea în contabilitate a salariilor aferente lunii martie (cu șomaj tehnic) - monografie contabilă
- Calcul salarii Ianuarie 2020: plata majorată a CAS și CASS pentru salariații cu contracte part-time a fost eliminată
- Cât este salariul minim net în 2020 - simulări pentru salariul minim brut, salariul diferențiat, salariul în construcții
- Zile libere ianuarie 2020 - sărbători legale
- Numărul de zile lucrătoare pentru luna Decembrie 2019