Calcul salarii Ianuarie 2020: plata majorată a CAS și CASS pentru salariații cu contracte part-time a fost eliminată
Publicat la 29.01.2020 in Calcul salarii
12651 0 comentarii
Atenție la calculul salariilor pentru luna Ianuarie 2020. Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații cu contracte part time a fost eliminată, astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2020, calculul contribuțiilor se face având în vedere câștigul salarial efectiv realizat.
Update 30.12.2019:
Legea care elimină plata majorată a CAS și CASS pentru contractele part-time a fost publicată în M. Of. 1054 din 30.12.2019. Este vorba despre Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege care prevede eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2020, dar numai după promulgarea legii de către Președintele României.
Este vorba despre un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal începând cu 1 ianuarie 2020.
Potrivit proiectului de lege tocmai aprobat,
1. Începând cu 1 Ianuarie 2020, la art. 146 alin (51)-(55) se abrogă;
2. Începând cu 1 Ianuarie 2020, la art. 168 alin (51) se abrogă.
Acestea sunt de altfel articolele care impun plata CAS și CASS, în anumite condiții, pentru salariații care își desfășoară activitatea în baza unor contracte de muncă cu timp parțial sau în acord, la nivelul salariului minim brut.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotelor specifice asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
În cazul în care contribuția de asigurări sociale astfel calculată este mai mică decât contribuția de asigurări sociale stabilită pentru salariații în cauză, diferența se plătește de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit.
Aceeași regulă aplicabilă CAS este valabilă, în prezent, și în cazul CASS.
Regula nu se aplică în toate cazurile în care sunt încheiate contracte de muncă cu timp parțial, exceptându-se persoanele fizice aflate în una dintre următoarele situații:
a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta pană la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de pană la 18 de ani;
c) sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.
Aplicarea CAS și CASS la nivelul salariului minim brut a fost inclusă în august 2017.
- Pe acelasi subiect
- Zile lucrătoare pentru luna Octombrie 2020
- Înregistrarea în contabilitate a salariilor aferente lunii martie (cu șomaj tehnic) - monografie contabilă
- Cât este salariul minim net în 2020 - simulări pentru salariul minim brut, salariul diferențiat, salariul în construcții
- Zile libere ianuarie 2020 - sărbători legale
- Numărul de zile lucrătoare pentru luna Decembrie 2019