Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal vor fi stabilite de către Guvern
Publicat la 08.10.2019 in Codul fiscal - diverse
1676 0 comentarii
Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial Legea 172/2019 pentru Modificarea Legii 227 / 2015 privind Codul fiscal. Una dintre modificări a vizat criteriile pentru evaluarea riscului fiscal.
Potrivit noilor modificări, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal nu vor mai fi stabilite de către Președintele ANAF, prin ordin, așa cum se întâmplă în prezent ci prin Hotărâre de Guvern, mai exact prin Normele de aplicare a Codului fiscal, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern.
Astfel, în legea publicată astăzi se prevede:
3. La articolul 316, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:
(9) Prin excepție de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu înregistrează în scopuri de TVA persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care prezintă risc fiscal ridicat. Prin normele metodologice se stabilesc criterii pentru evaluarea riscului fiscal.
4. La articolul 316 alineatul (11) literă h) se modifică și va avea următorul cuprins:
h) dacă persoana impozabilă societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza legii Nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerțului, prezintă risc fiscal ridicat. Prin normele metodologice se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal.
Potrivit inițiatorului legii, stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prin Hotărâre de Guvern va crește transparența de acțiune a autorităților executive, iar contribuabilul, persoana înregistrată în scopuri de TVA, va avea acces la informațiile privind criteriile de evaluare a riscului fiscal.
Inițiatorul invocă lipsa de consultare publică pe care îl presupune emiterea de ordine, circulare sau alte acte normative subsecvențe de către autoritățile de execuție.
- Pe acelasi subiect
- Modificări aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal - analiză comparativă
- MFP dorește modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
- Update: Codul fiscal actualizat 2020 - ANAF a publicat o nouă versiune marți, 21 iulie
- Noțiunea de franciză - definiția din Codul fiscal a fost modificată
- Codul fiscal, modificat astăzi prin lege. Modificările aduse de Legea 172 / 2019