Veniturile din cedarea folosinței bunurilor - Proiect OUG pentru modificarea Codului fiscal
Publicat la 09.03.2018 in Codul fiscal - diverse
1566 0 comentarii
Schimbări prevăzute în proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal referitor la veniturile din cedarea folosinței bunurilor.
Citește mai mult despre modificările ce ar urma să fie aduse în ceea ce privește:
- Veniturile din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală
- Veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură
- Sistemul de bonificații pentru impozitul pe venit
- Contribuția de asigurări sociale (CAS)
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
- Sistemul de bonificații pentru contribuțiile sociale
1. Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală, au obligația să depună Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și să completeze Capitolul, Secțiunea și Subsecțiunea corespunzătoare, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți/de la producerea evenimentului.
2. Contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, li se aplică următoarele reguli:
- au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv, a anului de realizare a venitului;
- în cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 15 martie inclusiv, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului aceștia au obligația completării și depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal în curs;
- contribuabilii stabilesc impozitul anual datorat pe baza datelor din Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice;
- efectuează plata impozitului pe venit, oricând în cursul anului, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, impozitul fiind final;
- contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real, prin completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie, inclusiv, a anului de realizare a venitului;
- în cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 15 martie inclusiv, opțiunea se exercită pentru anul fiscal în curs, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
3. Pe baza datelor din Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii au obligația să determine impozitul aferent venitului net anual estimat în sistem real sau pe baza cotei forfetare de cheltuieli, pentru anul fiscal curent și să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 15 martie inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
În cazul în care în cursul anului curent contribuabilul efectuează plăți având în vedere obligațiile anuale estimate, aceștia beneficiază de un sistem de bonificații acordate în funcție de data la care se face plata.
4. Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor și determină venitul net anual în sistem real sau prin aplicarea cotei forfetare, cu excepţia veniturilor pentru care impozitul este final, au obligaţia să depună Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, să determine venitul net anual recalculat/pierderea anuală, respectiv venitul net anual, după caz și impozitul anual datorat. Plata impozitului anual datorat la bugetul de stat, se efectuează până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului.
În cazul în care în cursul anului curent contribuabilul efectuează plăți având în vedere obligațiile anuale estimate aceștia beneficiază de un sistem de bonificații acordate în funcție de data la care se face plata.
Citeste mai multe despre Modificare cod fiscal ...
Sursa: Nota de fundamentare pentru OUG de modificare a Codului fiscal
- Pe acelasi subiect
- Modificări aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal - analiză comparativă
- MFP dorește modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
- Update: Codul fiscal actualizat 2020 - ANAF a publicat o nouă versiune marți, 21 iulie
- Noțiunea de franciză - definiția din Codul fiscal a fost modificată
- Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal vor fi stabilite de către Guvern
- Codul fiscal, modificat astăzi prin lege. Modificările aduse de Legea 172 / 2019