O nouă OUG de modificare a Codului fiscal, publicată vineri în Monitorul Oficial - OUG 25 / 2018
Publicat la 02.04.2018 in Codul fiscal - diverse
12246 0 comentarii
Update 02.04.2018: Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgentă nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Textul complet al noii Ordonanțe de Urgență poate fi consultat pe Lege5.ro.
În ședința de joi a Guvernului a fost aprobată o nouă OUG de modificare a Codului fiscal. Printre modificări se număra posibilitatea microintreprinderilor de a opta pentru impozitul pe profit și de a face sponsorizări. Iată declarațiile făcute la sfârșitul ședinței de purtătorul de cuvânt al Guvernului:
Astăzi, în ședința de guvern, a fost adoptată o ordonanța de urgență venită de la Ministerul Finanțelor privind modificarea unor acte normative.
În ceea ce privește măsurile care vizează finanțarea pentru ONG-uri: au fost luate 2 măsuri menite să încurajeze microintreprinderile și persoanele fizice să facă sponsorizări și / sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.
Microintreprinderile pot face sponsorizări pe care să le deducă din impozitul pe venit
În ceea ce privește microintreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri până la nivelul a 20% din impozitul pe venit aferent trimestrului în care au înregistrat cheltuielile respective.
Există și o obligație pentru aceștia: să declare beneficiarii sumelor respective pentru o monitorizare și un control al banilor alocați.
Despre această modificare am scris aici: Microîntreprinderile vor putea face sponsorizări care să fie deduse din impozitul pe venit
În cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2 la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susținerea acelor entități non profit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați și care au cel puțin un serviciu licențiat.
De la momentul intrării în vigoare a prezentei OUG, cota din impozitul pe venit poate fi acordată astfel:
- 2% pentru susținerea entităților non profit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau a unităților de cult și burse private; sau
- 3,5% pentru susținerea entităților non profit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați și care au cel puțin un serviciu licențiat
Societățile obligate în prezent la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pot opta pentru impozitul pe profit
O nouă regulă fiscală potrivit căreia microintreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit cu îndeplinirea a două condiții:
- au un nivel de capital social minim de 45.000 lei
- au cel puțin 2 salariați.
Despre această modificare am scris aici: Microîntreprinderile vor putea opta pentru impozitul pe profit
Unele precizări:
Microintreprinderile care optează pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilități: scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul în care desfășoară exclusiv o activitate de inovare, cercetare, dezvoltare.
Măsura a fost luată pentru a încuraja investițiile în aceste domenii strategice: inovarea, cercetarea și dezvoltarea.
Tot prin această ordonanță se introduce o nouă măsură pentru transportatorii de mărfuri și persoane prin reducerea accizei la motorină.
Au fost introduse măsuri care vizează eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale și restituirea taxei auto, timbrului de mediu, în scopul simplificării procedurilor de restituire pe cale administrativă - se elimină obligativitatea persoanelor de a atașa certificatul de înmatricularea și cartea mașinii pentru că organul fiscal are la dispoziție toate informațiile respective.
- Pe acelasi subiect
- Modificări aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal - analiză comparativă
- MFP dorește modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
- Update: Codul fiscal actualizat 2020 - ANAF a publicat o nouă versiune marți, 21 iulie
- Noțiunea de franciză - definiția din Codul fiscal a fost modificată
- Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal vor fi stabilite de către Guvern
- Codul fiscal, modificat astăzi prin lege. Modificările aduse de Legea 172 / 2019