CJUE: repausul săptămânal poate fi acordat în orice zi înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile
Publicat la 09.11.2017 in Concediu de odihna
972 0 comentarii
Repausul săptămânal al lucrătorilor nu trebuie acordat în mod necesar în ziua următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă, ci oricând înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile, arată o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Repausul săptămânal - când se acordă
Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii europene a fost dată după ce, un tribunal din Portugalia, a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă perioada minima de repaus săptămânal fără întrerupere de 24 de ore la care un lucrător are dreptul trebuie să fie acordată cel târziu în ziua următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă.
Concret, un angajat portughez a lucrat uneori timp de șapte zile consecutive, motiv pentru care în această privință, el a solicitat despăgubiri corespunzătoare remunerației pentru orele suplimentare lucrate.
Potrivit dreptului Uniunii Europene, orice lucrător beneficiază, în decursul unei perioade de șapte zile, de o perioadă minimă de repaus neîntrerupt de 24 de ore, la care se adaugă 11 ore de repaus zilnic, dar nu se precizează exact dacă perioada liberă se acordă imediat după o perioadă de lucru de 6 zile zile lucrate.
Ce spune Curtea Europeană despre repausul săptămânal
Repausul săptămânal al lucrătorilor nu trebuie acordat în mod necesar în ziua următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă, arată hotărârea Curții.
Mai exact, Curtea declară că dreptul Uniunii nu impune că perioadă minimă de repaus săptămânal să fie acordată cel târziu în ziua următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă, ci impune ca aceasta să fie acordată înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile.
Pentru motivarea hotărârii, se arată că expresia „în decursul unei perioade de șapte zile” nu conține nicio trimitere la dreptul național al statelor membre și, prin urmare, ea constituie o noțiune autonomă a dreptului Uniunii, care trebuie interpretată în mod uniform.
Repausul săptămânal în Codul muncii din România
În România, Codul Muncii prevede următoarele:
- repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.
- în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În acest din urmă caz, salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
- limita maxima a perioadei de activitate continuă nu poate depăși 14 zile calendaristice. În acest caz, salariații au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite, reprezentând sporul pentru muncă suplimentară.
- în cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalațiilor sau clădirilor unității, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări. În acest caz, salariații au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite, reprezentând sporul pentru muncă suplimentară.