Certificatul de concediu medical poate fi acordat retroactiv, de medici, pe durata stării de urgenţă
Publicat la 13.04.2020 in Concediu medical
1959 0 comentarii
ITM: Informarea angajatorilor despre soluÈ›iile pe care le au pentru înregistrarea pontajului zilnic al angajaÈ›ilor în absenÈ›a informaÈ›iilor despre existenÈ›a sau nu a certificatului de concediu medical (comunicat FederaÈ›ia NaÈ›ională a Patronatelor Medicilor de Familie - FNPMF)
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)
Ref: informare angajatori È™i ITM înregistrare concedii medicale
Vă adresăm rugămintea să ne sprijiniÈ›i prin informarea angajatorilor despre soluÈ›iile pe care le au pentru înregistrarea pontajului zilnic al angajaÈ›ilor în absenÈ›a informaÈ›iilor despre existenÈ›a sau nu a certificatului de concediu medical pentru orice fel de afecÈ›iune medicală, È™i în special pentru carantină sau izolare la domiciliu în cazul persoanelor suspecte pentru COVID-19.
SituaÈ›ia curentă este următoarea: prin Ordinul 502/417/2020 publicat în Monitorul Oficial nr. 253 din 27 martie 2020 au fost modificate normele metodologice pentru emiterea certificatelor de concediu medical.
Astfel, certificatul de concediu medical poate fi acordat retroactiv de medici pe durata stării de urgență.
În mod obiÈ™nuit angajatul avea obligaÈ›ia să anunÈ›e angajatorul în termen de 24 de ore despre faptul că medicul i-a indicat repausul la domiciliu È™i să depună la angajator originalul formularului până pe data de 5 a lunii ulterioare acordării certificatului de concediu medical.
În urma modificărilor legislative din 27 martie 2020, în contextul stării de urgență, angajatul poate întârzia prezentarea la consultul medical - care poate fi efectuat È™i la distanță, prin telemedicină - iar medicul poate decide acordarea retroactivă a certificatului de concediu medical. Suplimentar, acordarea certificatului de concediu medical pentru carantină, pentru persoanele suspectate de infecÈ›ia cu noul coronavirus, are loc cu certitudine retroactiv. Din experiență membrilor noÈ™tri până în prezent vă comunicăm următoarele:
- angajaÈ›ilor asupra cărora autoritățile române decid aplicarea măsurii de carantină instituÈ›ionalizată în spaÈ›ii special amenajate sau izolare la domiciliu nu li se comunică întotdeauna È™i faptul că vor beneficia de certificat de concediu medical de carantină. Astfel unii angajatori aleg variantele completării pontajelor cu concediu fără plată, concediu de odihnă sau È™omaj tehnic pentru a justifica absenÈ›a acestor angajaÈ›i. Ulterior aceÈ™ti angajaÈ›i pot prezenta certificatul de concediu medical acordat retroactiv È™i depus la angajator după data de 5, în condiÈ›iile legii;
- angajaÈ›ii care È™tiu că vor primi certificat de concediu medical de carantină anunță acest lucru angajatorilor, însă întâmpină dificultăți în obÈ›inerea certificatului de la medicul de familie după ieÈ™irea din carantină/izolare. Medicul de familie nu poate acorda certificatul decât după ce primeÈ™te de la angajat adeverinÈ›a/documentul eliberat de DirecÈ›ia de Sănătate Publică care a dispus măsura de carantină/izolare angajatului È™i adeverinÈ›a eliberată de angajator (Anexa 7 modificată prin Ordinul 502/417/2020). Această situaÈ›ie generează tensiuni între angajat-angajator, pacient-medic.
Vă solicităm sprijinul pentru informarea angajatorilor È™i Inspectoratelor Teritoriale de Muncă despre aceste modificări legislative È™i soluÈ›iile existente pentru pontaj în absenÈ›a certificatului de concediu medical.
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie
Sursa: ITM Braila