ANAF: tratamentul contabil și fiscal privind amortizarea în perioada de închidere/suspendare a activității
Publicat la 14.09.2020 in Contabilitate imobilizari
2912 0 comentarii
AJFP Teleorman a publicat un material în care prezintă tratamentul contabil și tratamentul fiscal privind amortizarea în cazul închiderii/suspendării activității ca urmare a instituirii stării de urgență/de alertă.
Astfel, potrivit ANAF, Referitor la amortizare se vor avea în vedere următoarele reguli:
Tratamentul contabil privind amortizarea în cazul închiderii/suspendării activității ca urmare a instituirii stării de urgență/de alertă
Conform pct. 1391 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada neutilizării activului, amortizarea nu este nici întreruptă, nici diminuată în funcție de utilizarea redusă a acestuia, cu excepția cazului în care activul este complet amortizat.
Cu toate acestea, în cazul utilizării metodei de amortizare calculată pe unitate de produs sau serviciu, cheltuielile de amortizare pot fi zero atunci când nu există producție, amortizarea bazându-se în acest caz pe utilizarea activului.
Având în vedere cele menționate mai sus, rezultă că amortizarea nu încetează atunci când activul nu este utilizat din cauza reducerii parțiale sau totale a activității care include utilizarea acestuia.
De asemenea, potrivit pct. 238 alin. (4) din reglementările contabile, în cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.
Ca urmare, pentru imobilizările corporale trecute în conservare, entitatea recunoaște pe seama cheltuielilor perioadei contravaloarea ajustărilor – permanente (cheltuielile cu amortizarea) sau provizorii (cheltuielile cu ajustările pentru depreciere) – aferente acestora.
Tratamentul fiscal privind amortizarea în cazul închiderii/suspendării activității ca urmare a instituirii stării de urgență/de alertă
Potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum și pierderile fiscale care se recuperează în conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscală.
Potrivit pct. 12 lit. k) din normele de aplicare a art. 28 din Codul fiscal, amortizarea fiscală nu se poate deduce pe perioada trecerii mijloacelor fixe amortizabile în regim de conservare.
Astfel, „În cazul în care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute în regim de conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, valoarea fiscală rămasă neamortizată la momentul trecerii în conservare se recuperează pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare ieșirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscală;”.
În baza cadrului legal invocat mai sus, sunt deductibile fiscal cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe neutilizate ca urmare a reducerii sau închiderii activității în situația în care acestea nu sunt trecute în regim de conservare. În situația în care sunt trecute în conservare amortizarea fiscală se calculează începând cu luna următoare ieșirii din conservare a mijloacelor fixe prin recalcularea cotei de amortizare fiscală aplicabilă valorii fiscale rămasă neamortizată la momentul trecerii în conservare.
Sursa: ANAF