Conform aceleiaşi surse, cercetările sunt continuate sub supravegherea unităţilor de parchet, urmând a se stabili modul în care persoanele respective au intrat în posesia adeverinţelor.

 

Problema are însă două aspecte.  

 

Pe de o parte, s-au găsit "descurcăreți" care să ocolească legea întocmind adeverințe false, care să le permită să se plimbe liberi prin oraș. Pentru fapta lor, plătesc.  

 

Pe de altă parte, atenția trebuie acordată și atitudinii angajatorului. Dar dacă adeverința nu este fals și chiar este întocmită de către angajator, iar persoana respectivă nu se regăsește în REVISAL ca având un raport de muncă în derulare? 

 

Cum este posibil? Simplu. Persoana în cauză fie nu este angajată fie este angajată dar are contractul de muncă suspendat și desfășoară în continuare activități salariale.  

 

Recent, un secretar din ministerul Muncii și Protecției Sociale a arătat că principala problemă (referitor la depunerea dosarelor de șomaj tehnic) o constituie angajatorii care suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de indemnizația prevăzută de OUG 30 / 2020 și care, în același timp, își utilizează salariații pentru activitățile salariale specifice locului de muncă ocupat.   

 

Așadar, atenție angajatori, cui acordați adeverințe!