Poliția poate verifica la ITM dacă persoana care prezintă adeverința de la angajator este și angajată
Publicat la 09.04.2020 in Contracte de munca
7603 0 comentarii
Un comunicat al Poliției Capitalei a arătat că polițiștii pot verifica, cu suportul ITM, dacă persoanele care prezintă adeverința eliberata de către angajator sunt cu adevărat angajate ale societății respective.
Potrivit news.ro, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au întocmit 20 dosare penale pentru fals și uz de fals sub semnătură privată, după ce au descoperit, la verificările de rutină din aceste zile, mai multe persoane care au prezentat adeverințe de angajator false.
"În ultimele zile, în cadrul acțiunilor de verificare a măsurilor privind restricționarea circulației, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au întocmit 20 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals și uz de fals sub semnătură privată. În fapt, în urma verificării documentelor prezentate , a unor adeverințe emise de angajator, s-a stabilit că persoanele în cauză, fie aveau contractele de muncă suspendate, fie nu au fost niciodată angajați ai societăților respective”, a transmis, marți, Poliția Capitalei, notează sursa citată.
Conform aceleiaşi surse, cercetările sunt continuate sub supravegherea unităţilor de parchet, urmând a se stabili modul în care persoanele respective au intrat în posesia adeverinţelor.
Problema are însă două aspecte.
Pe de o parte, s-au găsit "descurcăreți" care să ocolească legea întocmind adeverințe false, care să le permită să se plimbe liberi prin oraș. Pentru fapta lor, plătesc.
Pe de altă parte, atenția trebuie acordată și atitudinii angajatorului. Dar dacă adeverința nu este fals și chiar este întocmită de către angajator, iar persoana respectivă nu se regăsește în REVISAL ca având un raport de muncă în derulare?
Cum este posibil? Simplu. Persoana în cauză fie nu este angajată fie este angajată dar are contractul de muncă suspendat și desfășoară în continuare activități salariale.
Recent, un secretar din ministerul Muncii și Protecției Sociale a arătat că principala problemă (referitor la depunerea dosarelor de șomaj tehnic) o constituie angajatorii care suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de indemnizația prevăzută de OUG 30 / 2020 și care, în același timp, își utilizează salariații pentru activitățile salariale specifice locului de muncă ocupat.
Așadar, atenție angajatori, cui acordați adeverințe!
- Pe acelasi subiect
- Ghid privind desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu / telemuncă / program individualizat de muncă
- Studiu comparativ: diferența între telemuncă și munca la domiciliu
- MMPS: Anunț cu privire la telemuncă sau muncă la domiciliu
- Proiect: Sprijinul pentru reducerea timpului de muncă / pentru reducerea activității profesioniștilor se va oferi și în prima jumătate a anului următor
- OUG pentru zile libere acordate părinților, în ședința de astăzi a Guvernului
- Semnătura electronică ar urma să se utilizeze tot mai mult în departamentele de resurse umane