Completări ale Codului Muncii referitoare la sărbătorile legale
Publicat la 09.04.2020 in Contracte de munca
2272 0 comentarii
Completări referitoare la sărbătorile legale au fost aduse Codului Muncii - Legea 53 / 2003, iar de aceste noi prevederi beneficiază salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin.
Completările au fost aduse de Legea nr. 37/2020 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii și a art. 94 din Legea educației naționale nr. 1/2011
Concret, pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
De asemenea, salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare-ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Cu alte cuvinte, zilele libere de sărbători pot fi acordate doar pentru un singur cult religios. În situația în care se vor acordă zile libere de Vinerea Mare, de Paști și de Rusalii, atât pentru cultul religios legal de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, zilele libere suplimentare vor fi recuperate.
Angajatorul este obligat să acorde angajaților liber în zilele prevăzute de Codul Muncii ca fiind zile în care nu se lucrează.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Salariaților care lucrează în unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate sau în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
- Pe acelasi subiect
- Ghid privind desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu / telemuncă / program individualizat de muncă
- Studiu comparativ: diferența între telemuncă și munca la domiciliu
- MMPS: Anunț cu privire la telemuncă sau muncă la domiciliu
- Proiect: Sprijinul pentru reducerea timpului de muncă / pentru reducerea activității profesioniștilor se va oferi și în prima jumătate a anului următor
- OUG pentru zile libere acordate părinților, în ședința de astăzi a Guvernului
- Semnătura electronică ar urma să se utilizeze tot mai mult în departamentele de resurse umane