Șomajul tehnic - 10 aspecte esențiale
Publicat la 26.03.2020 in Contracte de munca
11800 0 comentarii
Șomajul tehnic a devenit un aspect important al perioadei actuale, în care o parte dintre angajatori își suspendă total sau parțial activitatea, suspendând, în același timp, contractele de muncă ale salariaților - ceea ce se numește șomaj tehnic.
Citește și:
Iată care sunt cele mai importante 10 aspecte care țin de înțelegerea efectelor suspendării contractului de muncă - șomajul tehnic:
1. Ce înseamnă șomajul tehnic
Șomajul tehnic reprezintă suspendarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului.
Potrivit Codului muncii (Legea 53/2003), art. 52:
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativă angajatorului în următoarele situații:
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotrivă salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, pană la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c1) în cazul în care împotriva salariatului s-a luat, în condițiile Codului de procedură penală, măsura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică executarea contractului de muncă, precum și în cazul în care salariatul este arestat la domiciliu, iar conținutul măsurii împiedică executarea contractului de muncă;
d) pe durata detașării;
e) pe durata suspendării de către autoritățile competente a avizelor, autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
În contextul în care ne aflăm, prevederile lit c) sunt cele care contează, fiind invocate în aproape toate cazurile curente de suspendare a contractelor de muncă.
2. Condiții șomaj tehnic
Pentru ca un contract de muncă să fie suspendat, respectiv un salariat să fie „trimis în șomaj tehnic”, este necesar ca una dintre cele 5 condiții de la întrebarea 1 să fie îndeplinite. În oricare dintre aceste cazuri, angajatorul poate suspenda, din propria inițiativă, contractul de muncă al oricărui salariat.
Desigur, acestea nu sunt singurele cazuri care pot sta la baza suspendării unui contract de muncă, dar sunt singurele care stau la baza suspendării unui contract de muncă unilateral, din inițiativa angajatorului, adică la baza șomajului tehnic.
3. Decizie șomaj tehnic
Un contract de muncă poate fi suspendat la inițiativa angajatorului doar în condițiile mai sus enumerate și numai în baza unei decizii care se comunică angajatului. Iată un model al deciziei de suspendare a contractului de muncă din inițiativa angajatorului, adaptat situației curente.
4. Cine plătește indemnizația de șomaj tehnic
Indemnizația de șomaj tehnic se suportă de către angajator, din fondul de salarii. Tot angajatorul este cel care continuă să plătească salariatului indemnizația de șomaj tehnic pe întreaga perioadă a suspendării contractului de muncă.
Potrivit Codului Muncii, art. 53,
Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
5. Cine beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic
De indemnizația de șomaj tehnic (indemnizația pentru suspendarea contractului de muncă) beneficiază toți salariații care sunt nevoiți să nu mai lucreze din cauze care țin de organizarea angajatorului (în cazurile actuale diminuarea sau suspendarea activității angajatorului).
6. Valoarea indemnizației de șomaj tehnic
Valoarea indemnizației de șomaj tehnic (valoarea salariului pe întreaga perioadă a suspendării contractului de muncă) nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Procentul de 75% se aplică asupra salariului de încadrare, rezultând o indemnizație brută. Aceasta reprezintă valoarea minimă a indemnizației, angajatorul putând opta pentru o indemnizație într-o valoare mai mare.
Potrivit Codului Muncii, art. 53,
Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
7. Contribuții șomaj tehnic - regimul fiscal
Pe întreaga perioadă a suspendării contractului de muncă din indemnizația cuvenită salariatului, stabilită conform regulilor de mai sus, se rețin, la fel ca în cazul salariului obișnuit, contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și impozitul pe venit.
Practic, nu există diferențe de impozitare, în ceea ce privește reținerile din salariu, față de salariul normal acordat.
În ceea ce privește contribuția asiguratorie pentru muncă, aceasta nu se datorează pentru contractele suspendate.
Conform Ordonanței de urgentă nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
(8) Pentru indemnizația prevăzută la alin. (1) nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
8. Care este impactul șomajului tehnic asupra contractului de muncă
Șomajul tehnic este procedura de suspendare a contractului de muncă din inițiativa angajatorului. Contractul de muncă este doar suspendat, nu încetat. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității (timp în care contractul de muncă este suspendat), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității.
9. Impactul șomajului tehnic asupra vechimii în muncă
Perioada de suspendare a contractului de muncă nu are impact asupra vechimii în muncă.
10. Sprijinul acordat de stat în cazurile de șomaj tehnic
În anumite cazuri, în această perioadă, Guvernul acordă sprijin angajatorilor, constând în decontarea sumelor reprezentând indemnizațiile acordate salariaților.
- Pe acelasi subiect
- Ghid privind desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu / telemuncă / program individualizat de muncă
- Studiu comparativ: diferența între telemuncă și munca la domiciliu
- MMPS: Anunț cu privire la telemuncă sau muncă la domiciliu
- Proiect: Sprijinul pentru reducerea timpului de muncă / pentru reducerea activității profesioniștilor se va oferi și în prima jumătate a anului următor
- OUG pentru zile libere acordate părinților, în ședința de astăzi a Guvernului
- Semnătura electronică ar urma să se utilizeze tot mai mult în departamentele de resurse umane