Contribuții sociale 2018, angajat și angajator. Impozit pe venit. Cote valabile de la 1 Ianuarie.
Publicat la 13.11.2017 in Contributii sociale
3340 0 comentarii
Contribuțiile sociale urmează a suferi modificări semnificative începând cu 1 Ianuarie 2018, în sensul în care CAS și CASS vor fi doar în sarcina salariatului, iar angajatorul va suporta o singură contribuție: contribuția asiguratorie pentru muncă.
Potrivit modificărilor recente aduse de OUG 79 / 2017, de la 1 Ianuarie 2018, contribuțiile sociale suferă modificări majore. Pe lângă faptul că numărul lor se diminuează, se face și transferul de la angajator la angajat pentru CAS și CASS. Dar, să le luăm pe rând.
Contribuțiile sociale obligatorii de la 1 Ianuarie 2018
Începând cu 1 Ianuarie 2018, contribuțiile sociale obligatorii sunt:
a) contribuțiile de asigurări sociale, datorate bugetului asigurărilor sociale de stat;
b) contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorată bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;
c) contribuția asiguratorie pentru muncă, datorată bugetului general consolidat."
Cotele contribuțiilor sociale obligatorii
Contribuțiile de asigurări sociale
În privința asigurărilor sociale (CAS), este transferul în totalitate al contribuțiilor de la angajator la angajat este valabil numai pentru condiții normale de muncă. Pentru condiții de muncă deosebite sau speciale, angajatorul datorează, la rândul lui, propria contribuție.
Astfel,
Pentru condiții normale de muncă
Pentru condiții normale de muncă se datorează o singură contribuție, respectiv o cotă de 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plătii contribuției de asigurări sociale;
Pentru condiții deosebite de muncă
Pentru condiții deosebite de muncă se datorează o contribuție de 4%, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Această contribuție suplimentară face ca procentul de CAS pentru condiții deosebite de muncă să fie de 29% (angajat și angajator, împreună).
Pentru condiții speciale de muncă
Pentru condiții speciale de muncă se datorează o contribuție de 8%, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Această contribuție suplimentară face că procentul de CAS pentru condiții deosebite de muncă să fie de 33% (angajat și angajator, împreună).
Contribuția de asigurări sociale de sănătate
Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plătii contribuției de asigurări sociale de sănătate. Această cade numai în sarcina angajatului, angajatorul nemaiavând niciun fel de obligație suplimentară cum este cazul la CAS.
Contribuția asiguratorie pentru muncă
Contribuția asiguratorie pentru muncă este exclusiv în sarcina angajatorului și are un nivel de 2.25%.
Baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale:
Baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale (CAS)
Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor, în tară și în alte state …
Pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o reprezintă suma câștigurilor brute, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția, pentru activitatea desfăsurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.
Baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociela de sănătate (CASS)
Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor ...
Baza de calcul pentru contribuția asiguratorie pentru muncă
Baza lunară de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă o reprezintă suma câștigurilor brute realizate din salarii și venituri asimilate salariilor, în tară și în străinătate …
Dacă am încerca să uniformizăm baza de aplicare pentru contribuțiile sociale, aceasta ar fi salariul brut realizat (salariul de bază, eventuale alte venituri salariale, venituri asimilate salariiilor, etc).
În ceea ce privește calculul, reținerea și virarea, aceastea rămân în continuare în sarcina angalatorului.
- Pe acelasi subiect
- Contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate crește în 2020
- Unii dintre salariați cu contracte part-time trebuie să depună până luni declarația cu veniturile realizate din salarii în luna decembrie
- Ordin ANAF: Deciziile pentru contribuțiile sociale (2016 și 2017) se transmit până la data de 30 Octombrie 2018
- Plata CASS, eliminată pentru beneficiarii de indemnizație creștere copil, de venit minim garantat și de indemnizație acordată pentru concediului de acomodare în urma unei adopții
- Update, oficial: Angajatorii NU vor depune declarația 010 pentru includerea în vectorul fiscal a contribuției asiguratorii pentru muncă
- Până la 6 ani închisoare pentru reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă