Fond handicap 2020

 

Având în vedere creșterea salariului minim brut începând cu ianuarie 2020 de la 2.080 lei la 2.230 lei, rezultă că pentru fiecare persoană cu handicap neîncadrata, potrivit prevederilor legale, angajatorul va datora câte 2.230 lei pentru fiecare lună în care nu și-a îndeplinit obligația de a angaja o astfel de persoană. Contribuția lunară crește astfel cu 150 lei / lună pentru fiecare persoană neîncadrată.  
  
Pentru o simplă exemplificare, în cazul în care un angajator are 200 salariați, potrivit legii are obligația de a avea cel puțin 8 persoane cu handicap încadrate în muncă. Presupunând că nu are angajată nicio astfel de persoană, angajatorul în cauză va datora o sumă de 17.840 lei (2.230 lei * 8).

 

Cum se calculează numărul persoanelor cu handicap

 

Numărul persoanelor cu handicap care trebuie încadrate sau pentru care se datorează contribuția se calculează în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 590/2008 privind aprobarea Instrucțiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 

 

Potrivit acestuia, numărul de angajați care se ia în calcul este numărul mediu de angajați din lună. 

 

Numărul mediu lunar de salariați din fiecare lună se determină ca medie aritmetica simplă rezultată din suma efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale și alte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, împărțită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi incluși salariații aflați în concediu fără plată, cei aflați în grevă, cei detașați la lucru în străinătate și nici cei ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se vor lua în calcul efectivele de salariați din ziua lucrătoare precedentă, cu excepția persoanelor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi. 

 

Salariații care nu sunt angajați cu normă întreagă vor fi incluși în numărul mediu proporțional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă. 

 

Cum se calculează fondul de handicap - contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate

 

Potrivit aceluiași ordin,  

Procentul de 4% rezultat conform legii va fi un număr format din două zecimale, care se va înmulți cu 50% din salariul minim brut pe țară stabilit prin hotărâre a Guvernului în vigoare în luna pentru care se plătește. 

 

Atenție! Prevederea "se va înmulți cu 50% din salariul minim brut pe țară" era valabilă la data publicării ordinului, care nu a fost modificat după ce legea a fost modificată. Jumătate din salariul minim s-a datorat până în septembrie 2017, când OUG 60/2017 a modificat legea de bază impunând în loc un salariu minim întreg.  

 

Astfel, actualizat, textul prin care se stabilește contribuția ar arăta astfel:  

Procentul de 4% rezultat conform legii va fi un număr format din două zecimale, care se va înmulți cu salariul minim brut pe țară stabilit prin hotărâre a Guvernului în vigoare în luna pentru care se plătește.