Guvernul obligă angajatorii să înceapă negocierea actelor adiționale la contractele de muncă
Publicat la 17.11.2017 in Contributii sociale
1314 0 comentarii
Guvernul obligă angajatorii să înceapă negocierea contractelor de muncă, acest lucru urmând a se desfășura în perioada 20 noiembrie-20 decembrie. Scopul: punerea în aplicare a OUG 79/2017, mai exact transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.
Dacă obligarea angajatorilor la creșterea salariilor brute a angajaților, urmare a transferului contribuțiilor sociale de la angajați la angajatori era o măsură imposibil de pus în practică (multe voci avizate afirmând că ar fi de-a dreptul neconstituțională), Guvernul a găsit o altă soluție să forțeze mână angajatorilor pentru modificarea salariilor brute ale angajaților.
În acest sens, joi a fost emisă OUG 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, articolul VII al OUG vizând tocmai această arie: modificarea salariilor brute ale angajaților.
Astfel potrivit textului OUG, în unitățile în care nu există încheiat contract / acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
De asemenea, arată ordonanța de urgență, este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare. Scopul este același, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 79/2017.
Chiar dacă nu se precizează expres, este clar că se face referire la transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.
Pentru respectarea de către angajatori a celor două obligații prevăzute în OUG (inițierea negocierii colective și negocierea colectivă a actelor adiționale), OUG mai prevede:
- în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.
-în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.
OUG mai prevede un aspect foarte important: cele două obligații impuse angajatorilor (inițierea negocierii colective și negocierea colectivă a actelor adiționale) trebuie să se desfășoare în perioada 20 noiembrie-20 decembrie 2017.
- Pe acelasi subiect
- Contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate crește în 2020
- Unii dintre salariați cu contracte part-time trebuie să depună până luni declarația cu veniturile realizate din salarii în luna decembrie
- Ordin ANAF: Deciziile pentru contribuțiile sociale (2016 și 2017) se transmit până la data de 30 Octombrie 2018
- Plata CASS, eliminată pentru beneficiarii de indemnizație creștere copil, de venit minim garantat și de indemnizație acordată pentru concediului de acomodare în urma unei adopții
- Update, oficial: Angajatorii NU vor depune declarația 010 pentru includerea în vectorul fiscal a contribuției asiguratorii pentru muncă
- Până la 6 ani închisoare pentru reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă