Ce acțiuni de control sunt programate de către ITM pentru trimestrul IV
Publicat la 06.10.2020 in Controale ITM
1749 0 comentarii
Inspectorii ITM au programate, în trimestrul IV, mai multe acțiuni de control. Unele dintre ele sunt specifice sfârșitului de an (de ex. comercializarea articolelor pirotehnice) iar altele sunt continuări ale unor acțiuni de control începute anterior.
Campanii desfășurate doar în trimestrul IV
Campanie privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă (timpul de muncă și de odihnă, drepturi salariale) în creșe, grădinițe, afterschool.
Motivare:
Creșterea numărului de copii, îndrumarea lor către sistemul de educație la nivel preșcolar, precum și creșterea cerințelor de calitate a dus la creșterea numărului de creșe, grădinițe și a activităților de afterschool în instituțiile de profil atât publice, cât și private. Având în vedere și creșterea numărului de contracte individuale de muncă în acest sector de activitate, în mare parte cu normă parțială, se impune verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul relațiilor de muncă în cadrul acestor entități. De asemenea se constată o creștere a numărului sesizărilor privind domeniul menționat anterior.
Obiectivul campaniei:
- Creșterea gradului de conștientizare și verificarea angajatorilor care desfășoară activități specifice învățământului preșcolar organizate în creșe, grădinițe, inclusiv afterschool, în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, cu precădere în încheierea si executarea contractelor individuale de muncă cu timp parțial;
- Se efectuează acțiuni în cadrul cărora angajatorii sunt verificați dar și îndrumați cu privire la modalitățile de aplicare corectă a legislației muncii.
- Implicarea în desfășurarea campaniei:
- stabilirea perioadei de desfășurare;
- întocmirea metodologiei de desfășurare a campaniei;
- stabilirea grupului țintă (baza de date proprie, baze de date interne/externe din care se pot extrage informații utile care să ducă la identificarea angajatorilor care desfășoară activitate în domeniul învățământului preșcolar; sesizări; verificarea măsurilor dispuse anterior, dacă este cazul, etc.)
- stabilirea tematicii de control;
- valorificarea rezultatelor campaniei și întocmirea raportului.
Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
Obiectivul acestei campanii este identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.
Desfășurarea acestei acțiuni este motivată de faptul că în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice.
În cadrul acțiunii se preconizează controale la majoritatea deținătorilor de astfel de articole pentru a se verifica dacă:
- aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
- mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;
- transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
- depozitarea acestora este conformă;
- nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
- articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.
In vederea identificării societăţilor ce urmează a fi controlate, inspectoratele teritoriale de muncă vor proceda astfel:
- din baza de date deţinute de inspectorat, se vor alege societăţile care au ca obiect de activitate deţinerea, transportul, manipularea, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice;
- în timpul controlului propriu-zis, vor fi actualizate și datele de identificare ale societăților comerciale;
- se va reactualiza baza de date pentru societăţile menţionate mai sus, indiferent de mărime.
- Inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă vor stabili relaţii directe cu alte instituţii cu competență in domeniu, cum sunt:
- Primăriile locale;
- Poliţia;
- IGSU.
- In cadrul controalelor la sediul societăţii şi la punctele de lucru, inspectorii de munca vor urmări:
- verificarea organizării societăţii şi a punctelor de lucru;
- verificarea documentelor la sediul societăţii: autorizaţia de deţinere a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, registrul de evidenţă, autorizaţia de depozitare (dacă este cazul), carnetul de autorizare a pirotehniştilor şi a celor ce efectuează vânzarea;
- verificare efectiva a modului de desfășurare a activităților cu obiecte pirotehnice si de distracție
Alte campanii incepute, care continua si in trimestrul IV
- Campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
- Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2020, coordonat de către Comisia Europeană.
- Campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activitate pe timpul nopţii (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ cu program non-stop, unităţi distribuţie carburant), colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii etc.
- Campanie privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier.
- Acțiune de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc datorat atmosferelor explozive în silozurile de cereale, fabricile de produse de brutărie și produse de panificație, nutrețuri pentru hrana animalelor, băuturi alcoolice, mobilă și stațiile de distribuție a carburanților auto.
- Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă la transportatorii rutieri și la beneficiarii serviciilor de transport rutier.
- Acțiune de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de beneficiari – așezăminte de cult și prestatorii în domeniul construcțiilor care desfășoară activități pe teritoriul acestora.
- Acțiune de informare a angajatorilor care creează noi locuri de muncă și sprijinirea acestora pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos.
- Acțiune de control privind securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor vârstnici din IMM.
- Acțiuni de identificare a şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul cabinetelor medicale individuale, policlinici și spitale.
- Acțiuni de informare și conștientizare cu privire la modul în care se derulează activitatea de înregistrare a zilierilor în registrul electronic de evidență a zilierilor conform prevederilor Legii nr. 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, modificată şi completată.
- Acțiuni de verificare a modului în care este organizată și se derulează activitatea referitoare la registrul general de evidență a salariaților.
- Acțiuni de monitorizare a modului în care se derulează activitatea de înregistrare a contractelor colective de muncă/acte adiționale la contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate.
- Pe acelasi subiect
- Control ITM in domeniul transporturilor - ce au descoperit inspectorii
- Aproape 3000 sancțiuni aplicate de către ITM într-o singura săptămână
- Numărul firmelor verificate de ITM, în creștere: "se fac controale de zi, de noapte și în zilele de sfârșit de săptămână"
- Prevenirea COVID-19: ce verifică inspectorii ITM în timpul acțiunilor de control
- Inspectorii ITM au identificat mai multe tipuri de nereguli în cursul controalelor de săptămâna trecută
- Controale ITM pe șantiere - care sunt obiectivele programului