Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, în domeniul fabricării și comercializării produselor textile, confecțiilor, pielăriei și încălțămintei
Publicat la 11.06.2020 in Controale ITM
1359 0 comentarii
Control IMT: În perioada 02 – 06 iunie 2020, s-a desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii din domeniul fabricării și comercializării produselor textile, confecțiilor, pielăriei și încălțămintei.
Obiectivele campaniei au fost:
- Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
- Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor.
- Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL și de ale transmite la inspectoratul teritorial de muncă.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile menționate anterior.
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare .
Printre neregulile constatate s-au numărat (potrivit ITM Prahova si ITM Neamț):
- Necompletarea dosarului de personal al salariaților cu documentele prevăzute de H.G. nr. 905/2017, modificată și completată;
- Nerespectarea termenului legal de transmitere în registrul electronic de evidență a salariaților a perioadei de suspendare, cauzei suspendării și datei încetării suspendării contractului individual de muncă;
- Nerespectarea obligației de a iniția negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate;
- Nerespectarea prevederilor privind includerea în contractul individual de muncă a acordării unui spor la salariu pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal;
- Neplata drepturilor salariale;
- Registrul general de evidență a salariaților era completat cu date eronate;
- Nerespectare sărbătorilor legale;
- Neactualizarea regulamentului intern;
- Neefectuarea corecțiilor în Revisal.
În plus, ITM Arad atrage atenția asupra consecințelor negative pe care le are munca la negru arătând că este de notorietate faptul, că persoana care prestează muncă fără forme legale este lipsită de protecție socială: nu beneficiază de dreptul la pensie, de dreptul la indemnizație de șomaj sau concediu medical.
Totodată, lucrătorul fără forme legale nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului, nu-i este recunoscut dreptul la concediu de odihnă sau la repaus săptămânal, iar în lipsa unei negocieri contractuale, orele prestate suplimentar nu vor fi plătite corespunzător.
În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, lucrătorii care nu au încheiat cu angajatorul contract individual de muncă, își desfășoară activitatea de cele mai multe ori în condiții de muncă precare, expunându-se zilnic riscurilor de accidentare și îmbolnăvire.
În ceea ce-i privește pe angajatori, ITM Arad reamintește că amenzile contravenționale pentru prestarea muncii fără forme legale sunt foarte mari, fiind pasibili de amendă atât angajatorul cât și lucrătorul, astfel că primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, lucrătorul ce prestează muncă fără contract riscând amendă între 500 lei și 1000 lei.
- Pe acelasi subiect
- Control ITM in domeniul transporturilor - ce au descoperit inspectorii
- Aproape 3000 sancțiuni aplicate de către ITM într-o singura săptămână
- Numărul firmelor verificate de ITM, în creștere: "se fac controale de zi, de noapte și în zilele de sfârșit de săptămână"
- Prevenirea COVID-19: ce verifică inspectorii ITM în timpul acțiunilor de control
- Inspectorii ITM au identificat mai multe tipuri de nereguli în cursul controalelor de săptămâna trecută
- Controale ITM pe șantiere - care sunt obiectivele programului