Răspuns ANAF cu privire la aplicarea bonificației / stingerea creanțelor fiscale
Publicat la 14.05.2020 in Creante fiscale
1989 0 comentarii
ANAF a răspuns solicitărilor Camerei Consultanților Fiscali prin care se cereau lămuriri cu privire la aplicarea bonificației și stingerea creanțelor fiscale printr-o adresă postată de CCF pe site-ul propriu.
Prin adresele CCF, se solicită clarificarea aplicării prevederilor art. 1 din OUG numărul 33/2020 în următoarele situații:
1. modalitatea practică în care urmează să se realizeze distribuirea și stingerea obligațiilor fiscale cu scadența la 25 martie, respectiv 25 aprilie, în ipoteza descrisă în adresă;
2. cum se face dovada plății impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat pe trimestru I 2020, respectiv dovada legalității aplicării bonificației, în condițiile în care societatea efectuează plata sumei aferente în contul unic, conform prevederilor legale în materie, iar plata este urmată de procedurile legale de distribuire și de stingere prevăzute de Codul de procedură fiscală și legislația terțiară corespunzătoare;
3. contribuabilii înregistrează sumele plătite în plus pe alte obligații fiscale care, din oficiu sau la solicitarea contribuabililor, vor fi utilizate pentru stingerea obligației fiscale scadentă constând în impozit pe profit/impozit pe venitul microintreprinderilor;
4. contribuabilii înregistrează sume plătite în plus pe obligații fiscale constând în impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor rezultate din regularizarea impozitului pe profit la depunerea declarației 101, ce provin din sumă plătită înainte de publicarea OUG 33/2020.
Răspuns:
Prin prevederile art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative s-a avut în vedere stimularea plății obligațiilor fiscale scadente, ținând seama de necesitățile de finanțare a cheltuielilor bugetare, astfel că, pentru contribuabili plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor, se acordă o bonificație calculată asupra impozitului pe profit/impozitului pe venitul microintreprinderilor datorat dacă contribuabilii plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020 până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Menționăm că art. VII din OUG nr. 29/21.03.2020 reglementează faptul că, pentru obligațiile scadente începând cu data intrarii în vigoare a acestui act normativ nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere conform codului de Procedură Fiscală, norma fiind în vigoare până la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data incetarii stării de Urgență.
Prin urmare, legiuitorul nu a prorogat termenul de depunere a declarațiilor fiscale si nici pe cel de plată.
În ceea ce privește solicitarea în cauză, privind posibilitatea distribuirii acestor obligații (intrării în mod automat a plăților efectuate în procesul de stingere a obligațiilor cu retinere la sursa), calculate de contribuabili În condițiile aplicării bonificației, în scopul stingere impozitului pe venit și contributiilor sociale declarate la 25 martie, menționăm că alineatele (3) - (6) ale art. 163 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, prevad dreptul organului fiscal competent de a proceda la distribuirea sumelor din contul unic, în cazul în care suma plătită nu acoperă obligațiile fiscale aferente unui buget sau fond, precum și ordinea în care se face distribuirea în cazul fiecărui buget sau fond, astfel:
În cazul în care suma plătită nu acoperă obligațiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea în cadrul fiecărui buget sau fond se face în următoarea ordine:
a) pentru toate impozitele și contribuțiile sociale cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligații fiscale principale;
c) pentru obligațiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la literele a) și b).
În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligațiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevazute la alin. 4, distribuirea se face, in cadrul categoriei respective, proporțional cu obligațiile fiscale datorate.
Metodologia de distribuire a sumelor plătite în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.
În aplicarea dispozițiilor art. 163 alin. (6) din legea nr. 207/2015 a fost emis ordinul președintelui ANAF numărul 1613/2018 pentru aprobarea metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabil în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale, Nomenclatorul obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic fiind reglementat de ordinul președintelui ANAF nr. 1612/2018, care cuprinde și impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și impozitul specific unor activități.
În opinia noastră, plățile cu titlu de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, la care se face trimitere în conținutul solicitării, se realizează în contul unic, iar distribuirea se realizează potrivit art. 163 din legea numărul 207/2015, in cazul în care suma plătită nu acoperă obligațiile fiscale a datorate unui buget, fond sau categorii.
De asemenea, sub aspectul dovezii plății impozitului pe profit sau plății impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I 2020 care urmează a face obiectul distribuirii, dovadă care, după caz, urmeaza a justifica acordarea bonificatiei, precizam că aceasta se regăsește în documentele de plata impozitului menționate la articolul 163 din Codul de Procedură Fiscală.
Potrivit comunicatului de presă privind aplicarea unor măsuri fiscale adoptate pe perioada stării de urgență, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în data de 24.04.2020 și pe site-ul ANAF la secțiunea Info ANAF/Comunicate de presă.
Pentru acordarea bonificațiilor la plata impozitului pe profit/impozitului pe venitul microintreprinderilor aferent trimestrului 1 2020, inclusiv a impozitului datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestriala până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020, pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin (5) din Legea Nr 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 33/2020 contribuabili și autoritățile fiscale vor avea în vedere următoarele precizări:
- termenul plătesc prevăzut la articolul 1 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 33/2020 are în vedere numai plata efectivă a impozitului datorat, diminuat cu suma aferentă bonificației, așa cum rezultă și din instrumentul de motivare și promovare a actului normativ, în vederea stimulării plății obligațiilor fiscale scadente, ținând cont de necesitatea de finanțare a cheltuielilor bugetare se impune acordarea unor bonificații de plată pentru contribuabilii care au capacitatea financiară de a plăti impozitul pe profit impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. In acest sens nu sunt avut în vedere alte modalități de stingere a creanțelor fiscale prevăzute de Codul de Procedură Fiscală, respectiv nu se calculează bonificația pentru compensare, scutire, anulare, prescripție, dare în plată sau alte modalități prevazute de lege.
- bonificația se acordă numai pentru plățile efectuate după data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 33/2020 până la data 27 aprilie 2020 plati reprezentând impozitul datorat aferente trim I 2020, diminuat cu suma aferentă bonificației; în cazul contribuabililor care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, bonificația se acordă numai pentru plățile efectuate după data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 33/2020, până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020, după caz, plăți reprezentând impozitul datorat diminuat cu suma aferentă bonificație.
Vezi aici adresele CCF și răspunsul ANAF, în formele publicate de CCF
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III