Bonificațiile pentru plata în termen a impozitului pe profit / venitul microintreprinderilor se vor acorda și pentru trimestrele II și III ale anului curent
Publicat la 15.05.2020 in Creante fiscale
4803 0 comentarii
Bonificațiile pentru plata în termen a impozitului pe profit / venitul microintreprinderilor se vor acorda și pentru trimestrele II și III, legea promulgată ieri fiind publicată astăzi în Monitorul Oficial - Legea 54 / 2020.
Așadar, legea, publicată astăzi în Monitorul Oficial sub Nr. 54 / 2020, aprobă cu modificări Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33 din 26 martie 2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative.
Potrivit legii 54/2020,
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care plătesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului pe profit datorat.
Aparent, prin modificarea adusă de lege, contribuabilii vor primi bonificația pentru plata la termenele scadente a impozitul pe profit și a impozitului pe venitul microintreprinderilor și pentru trimestrele II și III, de aceeași manieră în care au beneficiat pentru trimestrul I.
Numai că, în fapt, pentru trimestrele II și III intervine o modificare și o posibilă eroare.
Astfel:
OUG 33 / 2020 prevede acordarea de bonificații în cote diferite (5% și 10%), în funcție de calitatea contribuabilului, distingând 3 categorii - mari contribuabili, contribuabili mijlocii și ceilalți contribuabili:
a) 5% pentru contribuabilii mari stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili;
b) 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare;
c) 10% pentru ceilalți contribuabili care nu se încadrează la lit. a) și b).
Legea promulgată prevede pentru trimestrele II și III bonificații într-o singură cotă, de 10%, aplicabilă atât contribuabililor care plătesc impozit pe profit cât și celor care plătesc impozit pe veniturile microintreprinderilor, fără să se mai facă diferențiere în funcție de mărimea lor.
Eroarea despre care vorbeam ar fi mai degrabă o omisiune. Deși sunt vizați atât contribuabilii care datorează impozit pe profit cât și contribuabilii care datorează impozit pe veniturile microintreprinderilor, bonificația de 10% se calculează asupra impozitului pe profit datorat.
Nu că asta ne-ar fi lămurit, dar am mers pe urmele proiectului de lege și am constatat că, sub o altă formulare, legea plecata de la Senat propunea aplicarea, în continuare, a bonificației, doar pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit. Tot 10%, aplicat indiferent de categoria contribuabilului.
Comisia pentru buget, finanțe și bănci a schimbat formularea textului, făcându-l mai clar și a introdus și microintreprinderile în categoria beneficiarilor de bonificații. Numai că baza de calcul a bonificației a rămas, atât pentru plătitorii de impozit pe profit cât și pentru plătitorii de impozit pe venitul microintrerprinderilor ... impozitul pe profit datorat.
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III