Dobânzile și penalitățile pentru creanțele fiscale neachitate în termen nu se datorează pe perioada stării de urgență și încă 30 zile după
Publicat la 15.04.2020 in Creante fiscale
2320 0 comentarii
Update: Alte 30 zile pentru starea de urgență înseamnă 30 zile în plus în care nu se calculează dobânzi și penalități și nu se consideră restante creanțele fiscale scadente începând cu data de 21 martie și neachitate în termen.
Având în vedere că starea de urgență s-a prelungit cu încă 30 zile, calculul dobânzilor și penalităților pentru creanțele fiscale scadente începând cu data de 21 martie 2020 se suspendă pentru încă 30 zile.
În acest caz, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități pentru următoarele 60 zile (30 zile noua perioadă a stării de urgență și alte 30 zile de la încetarea stării de urgență, așa cum prevede OUG 29/2020 art. VII alin. (4)).
De asemenea, nu se vor considera restante creanțele fiscale scadente începând cu 21 martie 2020 și neachitate în următoarele 60 zile, începând de astăzi.
Va fi prelungită și perioada de suspendare a măsurilor de executare silită.
Articolul inițial
_________________
Guvernul a hotărât că pe perioada stării de urgență și încă 30 zile după să nu se calculeze dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data de 21 martie.
Astfel potrivit OUG 29/2020, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data de 21 martie nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, iar măsura rămâne valabilă pe întreaga perioadă a stării de urgență și 30 zile după data încetării stării de urgență.
(1) Pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de prezentul articol nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, obligațiile fiscale neachitate în termen, scadente începând cu data de 21 martie și până la expirarea termenului de 30 zile de la data încetării stării de urgență nu se consideră obligații restante.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligații fiscale restante.
Totodată, se suspendă sau nu încep să se aplice măsurile de executare silită.
(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.
Toate măsurile de mai sus sunt valabile pe întreaga perioadă a stării de urgență și încă 30 zile de la data încetării stării de urgență.
(4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) - (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III