Calculul și declararea obligațiilor fiscale pentru indemnizațiile primite pe perioada stării de urgență
Publicat la 07.05.2020 in Creante fiscale
4046 0 comentarii
Calculul și declararea obligațiilor fiscale în cazul indemnizațiilor primite, pe perioada stării de urgență, de către PFA, II, IF, profesii liberale, avocați, persoane care obțin venituri din drepturi de autor, etc - precizări DGRFP Galați - AJFP Vrancea (comunicat).
Calculul obligator fiscale, în cazul indemnizației lunare acordată profesioniștilor potrivit OUG 30/2020 (cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), avocaților și persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor de impozit (10%), contribuției de asigurări sociale (CAS - 25%) și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS - 10%), asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plați și inspecție socială județene.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adică prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obținute din afara funcției de bază.
Obligațiile fiscale menționate se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare până la data de 15 martie 2021.
În cazul indemnizației de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, precum și al celei acordată sportivilor, calculul, reținerea și plata impozitului pe venit (10%), a contribuției de asigurări sociale (25%) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate(10%) se realizează de către cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori, din indemnizația brută încasată de la agențiile pentru plați și inspecție socială județene.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adică prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obținute din afara funcției de bază.
Obligațiile fiscale se declară de către plătitorii veniturilor prin D112, până pe 25 a lunii următoare celei în care se încasează de la Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială.
Baza legală: OUG 53/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 publicată în Monitorul Oficial 325/21.04.20202
Sursa: DGRFP Galați - AJFP Vrancea
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III