Pentru a beneficia de bonificația pentru impozit micro / profit, trebuie achitate toate datoriile către ANAF?
Publicat la 22.04.2020 in Creante fiscale
4725 0 comentarii
O întrebare care se tot adresează în ultima perioadă: pentru a beneficia de bonificația pentru plata în termen a impozitului pe micro / profit, societatea trebuie să aibă achitate toate datoriile care se plătesc în contul unic?
Problema nu este lipsită de fundament, adresându-se întrebarea dacă, plătind doar impozitul pe micro / profit nu se acoperă, prin distribuire, alte creanțe fiscale (contribuții sociale, impozit pe venitul din salarii, impozit pe dividende, etc) rămânând neacoperită însăși suma reprezentând impozitul pe profit / venit micro? Cu atât mai mult cu cât contribuabilii au avut posibilitatea ca sumele scadente la 25 martie să nu fie considerate restante dacă nu sunt achitate în termen ...
În aceste condiții, plata efectuată în contul impozitului pe venitul micro / profit nu ar acoperi suma datorată în acest scop iar impozitul în cauză s-ar considera neachitat în termen bonificația nemaiputând fi aplicată.
Pentru a lămuri acest aspect, Camera Consultanților Fiscali a solicitat un răspuns Ministerului Finanțelor Publice pe această speță.
Se invocă OUG 33 / 2020, prin care s-a oferit această facilitate precum și condiția pentru acordarea bonificației-plata impozitului să se fi făcut până la 25 aprilie 2020.
Problema care se poate pune în acest context legislativ, sesizează CCF, este aceea referitoare la modalitatea în care, cu ocazia unui control ulterior, se va face dovada plății impozitului pe profit/venitul microintreprinderilor datorat pentru trim. I 2020, respectiv dovada legalității aplicării bonificației, în condițiile în care societatea efectuează această plată în contul unic, iar plata este urmată de procedurile legale de distribuire și de stingere prevăzute de Codul de procedură fiscală și de legislația terțiară corespunzătoare.
Ridicăm această problemă în ipoteza în care, mulți dintre contribuabili nu au efectuat plățile de impozit pe salarii și contribuții sociale scadente la 25 martie 2020, în baza facilităților aduse de OUG nr. 29/2020, astfel încât, la momentul 25 aprilie 2020, aceste obligații vor figura ca nestinse în evidența pe plătitor a autorităților fiscale intrând în “concurenta” la stingere cu plata efectuată la data de 25 aprilie, destinată de fapt impozitului pe profit/venitul microintreprinderilor.
Spre finalul adresei, CCF își exprimă și punctul de vedere referitoare la această situație, respectiv:
În opinia noastră, prin interpretarea coroborată a prevederilor Art. 157;163 și 165 din Codul de procedură fiscală cu prevederile Art. VII din OUG nr. 29/2020, în ipoteza descrisă de noi, impozitul pe salarii și contribuțiile sociale declarate la data de 25 martie și rămase neachitate până la data de 25 aprilie, nu sunt obligații fiscale restante și drept urmare potrivit art. 157 alin. (1) lit. a) pentru acestea nu s-a împlinit termenul de scadență și le putem considera, eventual, ca fiind obligații fiscale cu termene viitoare (lit. b).
Scadenta lor se împlinește după 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
Având în vedere că stingerea sumelor distribuite (apreciem că acestea pot intra în distribuire în baza art. 163 CPF care face referire la obligații datorate) se realizează în ordinea vechimii, iar vechimea se stabilește în funcție de scadență, rezultă că obligațiile reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile sociale declarate la 25 martie, nu pot intra automat în procesul de stingere ci doar la solicitarea expresă a debitorului, ceea ce nu este cazul.
Astfel, sumele achitate la termenul de 25 aprilie, diminuate cu bonificația stabilită de contribuabil, pentru plata impozitului pe profit/venitul microintreprinderilor datorat și declarat la acest termen, urmează să stingă tocmai aceste obligații. Dovada aplicării corecte a facilității sub forma bonificației prevăzute de lege poate fi realizată în aceste condiții, atât în baza declarațiilor fiscale și a documentelor de plată, cât și pe baza evidenței fiscale pe plătitor.
Concluzia care se desprinde de aici este că se poate aplica bonificația de către toți contribuabilii care au în sold sume rezultate din creanțe fiscale a căror scadență este data de 25 martie 2020 sau o dată ulterioară datei de 25 martie 2020 (cele mai vechi datorii sunt cele aferente lunii februarie), cu condiția să se achite impozitul pe venit / profit datorat pentru primul trimestru până la 25 aprilie.
Cu alte cuvinte, orice sumă datorată pentru o creanță care se achită în contul unic, datorată pentru o perioadă anterioară lunii februarie, care nu se mai bucură de măsurile OUG 29/2020, ar face riscantă aplicarea bonificației la plata impozitului pe micro / profit, chiar dacă plata impozitului pe micro / profit ar fi efectuată până la data de 25 aprilie.
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III