Firmele și PFA-urile vor putea plăti online taxele datorate bugetului de stat, prin ghișeul.ro
Publicat la 10.04.2020 in Creante fiscale
4691 2 comentarii
Persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică vor putea plăti online obligațiile fiscale datorate bugetului general consolidat, Guvernul aprobând ieri o hotărâre în acest sens.
Citește și Societățile pot face plăți online, din conturile de la Trezorerie, începând cu 21 aprilie
Sistemul Național Electronic de Plată, operabil de pe ghișeul.ro, va fi extins pentru a introduce posibilitatea de plată a obligațiilor datorate bugetului general consolidat și pentru persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică.
Totodată, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice vor putea plăti, pe lângă taxe și impozite către bugetul de stat și alte obligații datorate altor instituții publice (ex. amenzi, tarife), dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Național Electronic de Plată.
În aceste condiții, societățile, PFA-urile și alte entități își pot îndeplini obligațiile de plată mai ușor (plată cu cardul reprezintă un proces mai ușor decât ordinul de plată) dar, mai important, fără a mai plăti comisionul pentru transferul bancar, la plata cu cardul costurile transferului căzând în sarcina beneficiarului sumelor.
În comunicatul Guvernului se precizează că sumele reprezentând comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operațiunile de tranzacționare online aferente încasării obligațiilor de plată vor fi de maximum 1% din valoarea tranzacției, dar nu mai mult de 30 de lei.
Utilizatorii instituții publice care nu dețin sisteme electronice de gestionare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plăti cu completarea individuală, manuală, a sumei și tipului de tranzacție.
În prezent, Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) se adresează exclusiv plătii taxelor și impozitelor și exclusiv de către persoanele fizice. SNEP este operabil de pe adresa de internet ghișeul.ro.
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III