Societățile pot face plăți online, din conturile de la Trezorerie, începând cu 21 aprilie
Publicat la 07.04.2020 in Creante fiscale
19436 0 comentarii
Societățile vor putea face plăți online, din conturile de la Trezorerie, începând cu data de 21 aprilie, dată de la care Ordinul de plată multiplu electronic (OPME) poate fi utilizat și de către operatori economici și alte entități decât instituțiile publice.
Măsura este prevăzută de OMFP 1819/2020 care modifică Normele metodologice privind utilizarea și completarea ordinului de plată pentru Trezoreria Statului și care prevede posibilitatea efectuării de plăți online, din Trezorerie, de către societăți și alte entități.
Ordinul de plată multiplu electronic (OPME), prevăzut de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, poate fi utilizat de operatorii economici și alte entități decât instituții publice, începând cu data de 21 aprilie 2020.
De altfel, nu doar societățile pot face plăți online din conturile deschise la trezorerie ci toți operatorii economici și alte entități decât instituțiile publice.
Prevederea nou introdusă oferă posibilitatea ca ordinul de plată multiplu electronic (OPME) poată fi utilizat și de către operatorii economici și alte entități decât instituțiile publice, pentru efectuarea de plăți, din conturile deschise la unitățile Trezoreriei Statului prin care își desfășoară activitatea proprie.
Formularul Ordin de plată multiplu electronic (OPME) se descarcă de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice sau va fi pus la dispoziție de către unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului.
Ordin de plată multiplu electronic (OPME) se depune, de operatorii economici și alte entități decât instituții publice, prin intermediul serviciului "Depunere declarații"; cu alte cuvinte se depune ca o declarație obișnuită.
După depunere, o recipisă aferentă depunerii și validării / respingerii ordinului de plată multiplu electronic (OPME) se vizualizează prin Spațiul privat virtual (SPV), secțiunea Mesaje.
Ordinul de plată multiplu electronic (OPME) este prevăzut cu două spații pentru semnătura electronică, însă persoanele juridică, altele decât instituțiile publice, semnează doar cu o singură semnătură - semnătura electronică a persoanei care, potrivit legislației în vigoare, are competența de a efectua plăți și este înregistrată în Spațiul privat virtual (SPV).
Persoanele din cadrul entităților, care semnează ordinul de plată multiplu electronic (OPME), trebuie să fie înrolate în Spațiul privat virtual (SPV) ca reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit pentru aceștia. Totodată, persoana în cauză trebuie să figureze în fișa specimenelor de semnături depusă la unitatea Trezoreriei Statului prin care aceștia își desfășoară activitatea.
La efectuarea plăților, Trezoreria verifică în mod automat semnătura pe ordinul de plată multiplu electronic (OPME) cu cea aprobată prin specimenul de semnături. Nepotrivirea semnăturilor conduce la respingerea ordinului de plată.
Actul normativ mai prevede că ordinul de plată multiplu electronic (OPME) este utilizat numai de către entitățile care semnează cu o singură semnătură electronică. În cazul în care politica de plăți a entității este ca ordinul de plată să fie semnat cu 2 semnături electronice, se va utiliza ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT).
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III