La data de 25 iunie încetează păsuirile privind anumite obligații fiscale
Publicat la 12.06.2020 in Creante fiscale
1891 0 comentarii
Update 16.06.2020: Potrivit unui proiect de OUG, termenul de 25 iunie prevăzut mai jos va fi prorogat până la data de 25 octombrie.
Articolul inițial
25 iunie este ultima zi în care mai sunt valabile păsuirile acordate de Guvern pentru îndeplinirea anumitor obligații fiscale. Dacă, inițial, termenul de "păsuire" expira la data de 13 iunie, OUG 90/2020 l-a prelungit până la 25 iunie, inclusiv.
Iată, așadar, care sunt obligațiile fiscale pentru care se revine la normal din data de 26 iunie:
1. Reîncepe calculul dobânzilor și penalităților pentru obligațiile fiscale restante
Începând cu data de 21 martie și până la împlinirea termenului de 30 zile de la încetarea stării de urgență, OUG 29/2020 stabilea că nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale neachitate. Termenul de 13 iunie a fost prelungit până la data de 25 iunie prin OUG 90/2020. Începând din data de 26 iunie însă, pentru sumele scadente și neachitate se va reîncepe calcului de dobânzi și penalități de întârziere.
2. Obligațiile fiscale neachitate la scadență vor fi reconsiderate restante
Dacă în perioada cuprinsă între data de 21 martie și până la data de 25 iunie (acest nou termen impus tot prin OUG 90/2020) obligațiile fiscale neachitate în termen nu erau considerate obligații fiscale restante (practic termenul de plată a fost amânat), din 26 iunie toate aceste sume scadente și neachitate vor fi considerate restate.
3. Reîncep executările silite prin poprire
Începând cu data de 21 martie au fost suspendate sau nu au început măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Începând din 26 iunie, urmare a încetării perioadei de suspendare, se pot relua popririle, deci pot reîncepe executările silite.
4. Se revine la vechiul sistem de rambursare a TVA
Din 16 aprilie, data intrării în vigoare a OUG 48/2020, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale. Începând cu data de 26 iunie se va reveni la vechea practică privind rambursarea TVA.
5. Reîncepe calculul de dobânzi și penalități de întârziere pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate în termen
Tot din aprilie, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități. Din 26 iunie această suspendare încetează, astfel încât până la primul termen de plată după expirarea termenului de 25 iunie, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate. Noul grafic de eșalonare se comunică debitorului prin decizia organului fiscal.
6. Se reiau executările silite prin somație și prin valorificarea bunurilor la licitație
Până la data de 25 iunie, inclusiv, încă sunt suspendate sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație și prin valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni. Din data de 26 iunie însă, aceste executări silite pot fi reluate.
7. Reîncep să curgă termenele de prescripție
Până la data de 25 iunie sunt suspendate sau nu încep să curgă termenele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale. Aceste termene încep din nou să curgă începând cu data de 26 iunie.
- Pe acelasi subiect
- Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020) - soluționarea cererii
- Certificatul fiscal pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale (OUG 181/2020)
- OUG 181/2020: cine, în ce condiții și pentru ce tipuri de datorii poate beneficia de eșalonarea la plată
- Semnificația codurilor din fișa sintetică de plătitor
- În ce condiții se poate aplica procedura alternativă de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni
- Bonificații la plata impozitului pe profit / pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul III