Opinie referitoare la afirmația făcută de ministrul Finanțelor Publice cu privire la decontarea testelor COVID
Publicat la 09.10.2020 in Deductibilitate cheltuieli
1839 0 comentarii
Pe scurt acest cost (cu efectuarea testului COVID n.r.) nu mai rămâne în sarcina angajatorului, este transferat (...) către stat - va fi suportat indirect de stat a afirmat ministrul Finanțelor Publice în cadrul unui briefing de presă. La ce s-a referit ministrul?
La sfârșitul ședinței de Guvern de ieri, ministrul Finanțelor Publice a făcut următoarele precizări:
O a treia măsură importantă-și este legată direct de această perioadă prin care trecem - este nevoie de o reglementare a regimului fiscal care să se aplice cheltuielilor efectuate de companii în perioada instituirii stării de urgență și a stării de alertă: cheltuielile cu testele COVID sunt suportate astăzi de către angajatori pentru persoanele fizice.
Reglementarea pe care o propunem introduce în Codul Fiscal categoria de venituri din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și care nu se cuprind în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale avantajul reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 la inițiativa angajatorului pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor. Pe de altă parte se propune introducerea acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, a contravalorii testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID.
Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, este transferat prin aceste măsuri ale codului fiscal către stat - va fi suportat indirect de stat.
Înțelegem din această declarație că decontarea testelor COVID va fi văzută, pentru companii, din 2 puncte de vedere:
1. Din punct de vedere al angajatului, decontarea de către companie a testului COVID va reprezenta un venit asimilat salariului care însă nu este cuprins în baza de calcul a contribuțiilor sociale (nu va reprezenta avantaj în natură și nu se va impozita). Exprimarea este cât se poate de clară și nu lasă loc de interpretare.
2. Din punct de vedere al angajatorului, ministrul pare să se fi referit la tratamentul fiscal al cheltuielilor efectuate cu testele COVID efectuate pentru angajați.
Se propune introducerea acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, pe bază datelor din contabilitate.
Determinarea venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este specifică activităților independente. De aici tragem concluzia că acei contribuabili care determină venitul anual în sistem real vor recunoaște cheltuielile efectuate cu testele COVID ale salariaților drept cheltuieli deductibile.
Extinzând logica, în baza declarației complete a ministrului, și societățile plătitoare de impozit pe profit ar urma să recunoască, drept cheltuieli deductibile, cheltuielile efectuate cu realizarea testelor COVID pentru angajați.
În ceea ce privește societățile care datorează impozit pe venitul microintreprinderilor, asupra acestora nu ar putea există un impact.
Ceea ce poate atrage atenția este exprimarea "la inițiativă angajatorului". Tragem concluzia că regulile enunțate nu se vor aplica și în cazurile în care salariatul, din proprie inițiativă, efectuează un test COVID pe care ulterior i-l va deconta angajatorul.
Referitor însă la ultima afirmație,
pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, este transferat prin aceste măsuri ale Codului fiscal către stat - va fi suportat indirect de stat
s-ar putea înțelege că statul ar urma să suporte contravaloarea testelor COVID efectuate de către companii (așa cum s-a întâmplat la decontarea șomajului tehnic, de exemplu).
Suntem de părere că statul nu va deconta, sub nicio formă, testele COVID efectuate de către companii pentru salariații proprii.
Rămâne să vedem forma finală a proiectului de ordonanță de urgență pe care ministrul a spus că îl va lansa în dezbatere publică, până la următoarea ședință de Guvern.