Fiscul ți-a limitat dreptul de deducere a TVA? Vezi dacă și cum poți recupera TVA-ul pierdut.
Publicat la 20.10.2017 in Dreptul de deducere a TVA
1624 2 comentarii
Societățile care s-au aflat în situația în care să li se fi anulat dreptul de deducere a TVA pe motiv că furnizorul a fost declarat inactiv, își pot recupera retroactiv banii astfel pierduți.
Limitarea sau anularea dreptului de deducere TVA poate apărea în mai multe situații, una dintre acestea fiind calitatea de "inactiv" a furnizorului.
Potrivit Codului fiscal , art. 11, alin (7),
Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați conform Codului de procedură fiscală, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective ...
Acest lucru însă, se va schimba odată cu decizia CJUE în Cauza C‑101/16 (vezi detalii).
Societățile care s-au aflat în situația în care să li se fi anulat dreptul de deducere a TVA pe motiv că furnizorul a fost declarat inactiv, își pot recupera retroactiv banii astfel pierduți, numai că pentru acest lucru trebuie să se adreseze instanțelor de judecată.
Prin decizia CJUE în Cauza C‑101/16, judecătorii au stabilit că un operator economic are dreptul să deducă TVA rezultată din achiziționarea unor bunuri sau servicii de la un operator economic declarat inactiv de organele fiscale.
Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate statele membre, iar autoritățile fiscale și alte autorități naționale trebuie să tină cont de jurisprudența CJUE, astfel încât:
- de la data deciziei, fiscul nu mai poate anula dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile realizate de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA de la parteneri declarați inactivi;
- sumele reprezentând TVA anulat la deducere pe motiv că furnizorul a fost înregistrat inactiv pot fi recuperate retroactiv.
- recuperarea sumelor se poate face prin procese deschide de contribuabili împotriva fiscului.
- recuperarea sumelor se poate face de la prima aplicare a acestei prevederi, dar nu mai devreme de data intrării României în UE. Având în vedere că prima limitare s-a efectuat în 2004 (Ordonanța 83/2004: "Autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție efectuată de un contribuabil declarat inactiv prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală."), rezultă că solicitările adresate instanțelor de judecată pentru aceste sume nu trebuie să vizeze perioade anterioare datei de 1 Ianuarie 2007.
- Pe acelasi subiect
- Fiscul nu mai poate anula dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile de la furnizori inactivi