Măsuri noi aplicabile începând cu data de 1 iunie: șomaj tehnic, ajutor de la stat pentru acoperirea parțială a salariilor, subvenții pentru anumite angajări - proiect
Publicat la 27.05.2020 in Drepturi salariale
3435 0 comentarii
Guvernul pregătește noi măsuri care ar urma să fie aplicabile începând cu 1 iunie 2020: prelungire șomaj tehnic pentru domeniile pentru care se mențin restricții, ajutoare pentru acoperirea parțială a salariilor, subvenții pentru anumite angajări.
Ajutoare acordate pentru acoperirea parțială a salariilor
Angajații care s-au aflat în șomaj tehnic, cărora le sunt menținute raporturile de muncă, ulterior reluării activității de către angajatori, vor beneficia, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu reprezentând 41.5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Sumele se acordă pentru asigurarea unei părți din salariul angajatului, indiferent de durata programului de lucru stabilit de acesta cu angajatorul și vor fi acordate tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj, printr-o procedură similară celei aplicate pentru șomajul tehnic.
Plata sumelor către angajator s-ar efectua în termen de 15 zile de la depunerea documentelor iar angajatorul ar urma să plătească sumele în cauză, salariaților, în termen de 3 zile de la primirea banilor. Sumele astfel primite vor fi supuse impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.
Acordarea de subvenții pentru anumite angajări
Potrivit aceluiași proiect de OUG, angajatorii ar putea să primească lunar, pentru o perioadă de 12 luni, o suma de 2.500 lei pentru fiecare nou angajat, dacă respectivul angajat este persoană în vârstă de peste 50 ani sau intră în categoria tineri NEETs. Tineri NEETs înseamnă somări cu vârsta între 16 și 24 ani.
Sunt prevăzute condiții suplimentare pentru persoanele astfel angajate, respectiv raporturile lor de muncă să fi încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgență decretată sau a stării de alertă instituite și să fie înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.
Sumele ar urma să fie primite numai pentru persoanele angajate, în condițiile de mai sus, până la 31 decembrie 2020. În plus, raporturile de muncă pentru persoanele astfel angajate trebuie menținute timp de încă 6 luni de la împlinirea termenului de 12 luni pentru care se acordă subvenția. În caz contrar, sumele primite trebuie restituite în totalitate.
Măsura ar trebui să se aplice tot de la 1 iunie.
Prevederi privitoare la șomajul tehnic / indemnizația primită de profesioniști
Pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții stabilite prin acte ale autorităților competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, prevederile privind acordarea șomajului tehnic (art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020) sau a indemnizației pentru profesioniști (art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020) ar urma să se aplice în continuare, de la data de 1 iunie 2020, până la ridicarea restricțiilor impuse de către autorități.
Important! Prevederile de mai sus fac parte dintr-un proiect de OUG și nu se aplică momentan.
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020