Modificări privind șomajul tehnic: proiect OUG, astăzi, pe masa Guvernului
Publicat la 15.04.2020 in Drepturi salariale
3350 2 comentarii
Forma finală a OUG conține diferențe față de proiect, prin urmare nu mai acordați atenție materialului de mai jos.
Articolul inițial:
______________
Guvernul ar urma să aprobe astăzi un proiect de OUG care să aducă modificări Ordonanței de urgență 30/2020, modificările vizând măsurile în domeniul protecției sociale - șomajul tehnic, indemnizația pentru PFA, II, etc. Noi categorii de beneficiari, limitări pentru cei deja vizați.
Guvernul vrea să aducă modificări ordonanței de urgență 30/2020, luând în calcul, printre altele:
- limitarea la o singură măsură de sprijin pentru o persoană;
- introducerea de noi categorii de beneficiari ai indemnizației de 75% din salariul mediu brut.
Limitarea la o singură măsură de sprijin pentru o persoană
Având în vedere faptul că unele persoane realizează venituri din mai multe surse care, prin întreruperea activității, pot conduce la acordarea de drepturi multiple de aceeași natură și ținând cont de faptul că neluarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra bugetului de stat, Guvernul propune ca măsura de sprijin să se realizeze o singură dată.
Mai exact, dacă o persoană poate beneficia de șomaj tehnic (art. XI alin. (1) din OUG 30/2020) dar și de indemnizație pentru una din activitățile specifice PFA, II, IF, drepturi de autor, etc (art. XV, alin (1), (11), (12), (2) și (4) din OUG 30/2020), aceasta trebuie să opteze pentru o singură formă de sprijin.
(1) Persoanele care realizează venituri din mai multe activități și pentru care sunt aplicabile atât prevederile art. XI alin.(1), cât și ale art. XV alin. (1), (11), (12), (2) și (4), pot beneficia de o singură indemnizație.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pot opta pentru indemnizația acordată în cuantumul cel mai avantajos. Opțiunea se exprimă în scris odată cu solicitarea dreptului.
Se permite ca persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap să poată primi sprijin sub forma șomajului tehnic sau a indemnizației, cu aceeași condiție, să opteze doar pentru una dintre ele.
Persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap, pot beneficia de drepturile prevăzute la art. XI alin.(1), sau ale art. XV alin(1), (11),(12), (2) și (4), cu respectarea condițiilor prevăzute la alin.(1) și (2).
Introducerea de noi categorii de beneficiari ai indemnizației de 75% din salariul mediu brut
Luând act de evoluția situației unor categorii de persoane care realizează venituri din unele profesii liberale a căror activitate nu mai poate fi realizată pe perioada instituirii stării de urgență, afectând veniturile acestora, Guvernul propune ca de indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut să beneficieze și:
- avocații care își întrerup activitatea total sau parțial urmare a efectelor crizei actuale;
- persoanele care lucrează în baza unui contract de furnizare de servicii, personalul tehnic din instituțiile de spectacole sau concerte, precum și persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic.
(11) De măsurile prevăzute la alin (1) beneficiază și avocații care întrerup activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, cu respectarea obligației prevăzute la art. X alin (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal bugetare.
(12) De indemnizația prevăzută la alin.(1) beneficiază și persoanele care lucrează în baza unui contract de furnizare de servicii încheiat în baza dispozițiilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, personalul tehnic din instituțiile de spectacole sau concerte, prevăzut de art. 12 din Ordonanța Guvernului nr.21/2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, aprobată cu modificări prin Legea nr.353/2007, cu modificările și completările ulterioare, remunerat exclusiv în baza unor contracte reglementate de Codul civil, precum și persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, care obțin venituri exclusiv din această activitate, cuprinse în Registrul artelor spectacolului gestionat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală din subordinea Ministerului Culturii.”
Sursa: gov.ro
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020