Guvernul a adus o serie de modificări procedurii de acordare a șomajului tehnic
Publicat la 31.03.2020 in Drepturi salariale
15289 4 comentarii
Șomaj tehnic 2020: Guvernul a adus modificări în ceea ce privește procedura de acordare a sumelor necesare pentru plata indemnizațiilor în cazul salariaților ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioada stării de urgență (OUG 32 / 2020).
Citește și:
Potrivit OUG 30 / 2020, pe perioada stării de urgentă indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
1. Se modifică condițiile care trebuie îndeplinite de firme pentru a beneficia de rambursarea indemnizației de șomaj tehnic
O primă modificare adusă OUG 30/2020 de către OUG 32 / 2020 vizează condițiile în care se acordă angajatorilor sumele reprezentând indemnizațiile acordate salariaților, sub formă de șomaj tehnic, în perioada stării de urgență.
Astfel, de sumele astfel oferite de stat beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.
Anterior modificării, pentru a beneficia de sumele în cauză, angajatorul trebuia fie să-și fi întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, fie să-și fi redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de COVID-19 și să nu mai fi avut capacitatea financiară de a efectua plata tuturor salariaților lor. Aceste prevederi au fost așadar eliminate, sumele fiind acum oferite de stat în baza unei simple declarații pe propria răspundere a angajatorilor.
2. Angajatorul poate oferi o indemnizație mai mare
În situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, indemnizația poate fi suplimentată cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
De exemplu, dacă salariatul un salariu ce depășește salariul minim brut, angajatorul, are posibilitatea să-i acorde 75% raportat la salariul mediu brut. În acest caz, indemnizația ce i se cuvine a fi recuperată de la stat se va limita la nivelul a 75% din salariul mediu brut.
3. Se introduce posibilitatea susținerii sportivilor prin acordarea de șomaj tehnic de la buget
Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă, din inițiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele prevăzute la art. 671 alin. (1) lit. a) -c) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. Indemnizația se suportă din bugetul de stat.
4. Certificatul pentru situații de urgență
De asemenea, a fost eliminată obligativitatea deținerii certificatului pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
5. Indemnizația poate fi acordată pentru toate contractele suspendate, nu doar în limita a 75% din numărul de salariați
În plus, o modificare majoră constă în eliminarea prevederii potrivit căreia ajutorul era oferit doar pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a OUG 30 / 2020. Odată cu nouă modificare, limita de 75% a fost eliminată, ajutorul fiind oferit pentru toți salariații cărora li s-au suspendat contractele de muncă.
6. Procedura pentru acordarea sumelor necesare plății indemnizației
Modificări a suferit și procedura ce trebuie îndeplinită pentru acordarea sumelor necesare plății indemnizației, respectiv:
În vederea acordării sumelor necesare plătii indemnizației prevăzute la art. XI alin. (1), angajatorii depun, prin poștă electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal insotită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.
Atenție! Formularele prevăzute de forma inițială a OUG 30 / 2020 nu mai sunt valabile.
7. A fost redusă perioada de rambursare către firme a indemnizației
Perioada de acordare, de la bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor cuvenite salariaților pentru perioada suspendării contractelor de muncă s-a redus de a 30 zile, cât era prevăzut în varianta inițială a OUG la 15 zile.
8. Prevederi pentru salariații care au 2 sau mai multe contracte de muncă
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgentă, acesta nu beneficiază de indemnizația cuvenită în urma suspendării contractului de muncă, în condițiile OUG 30 (subvenționată de stat).
Desigur, în cazul în care un salariat are două contracte de muncă, unul își continuă efectele și al doilea este suspendat, pentru cel de-al doilea angajatorul este obligat să-i ofere indemnizația cuvenită potrivit Codului Muncii pentru suspendarea contractului, dar nu în condițiile OUG 30/2020, adică suportată de stat.
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgentă, acesta beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
În acest caz, pentru celălalt contract suspendat (cel pentru care nu s-a optat), angajatorul nu va putea beneficia de decontarea sumelor reprezentând indemnizația acordată pentru suspendarea contractului de muncă.
9. Șomaj tehnic pentru profesioniștii care exploatează o întreprindere
Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, (aici se includ persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale - profesioniști toți cei care exploatează o întreprindere) precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgentă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.
10. Șomaj tehnic pentru beneficiarii de drepturi de autor
Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgentă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României, beneficiază din bugetul de stat de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020, în baza documentelor solicitate de către Agenția Națională pentru Plăti și Inspecție Socială.
11. Plata indemnizației trebuie efectuată în 3 zile
Plata, de către angajator, a indemnizației de șomaj tehnic trebuie efectuată în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor de la buget.
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020