Astfel, ITM Brăila le recomandă salariaților care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze instituției, având în vedere faptul că, deși controalele ITM au fost suspendate în această perioadă, reclamațiile de acest gen vor fi luate în considerare.  

 

Potrivit dispozițiilor art 15^1, lit c din CM, muncă nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. În conformitate cu dispozițiile art 260 alin 1 lit e^2) din același act normativ constituie contravenție și se sancționează primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.  

 

În comunicat se mai reamintește că statul a decis suportarea / subvenționarea indemnizației de „șomaj tehnic”, permițând astfel parților menținerea raporturilor de muncă. Statul acoperă aceste cheltuieli din care angajatorii vor plăti mai departe angajații, astfel încât aceste entități economice vor avea astfel capacitatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi salariații pe care i-au format în decursul timpului.  

 

Sursa: ITM Braila