Primirea la muncă a salariaților, în perioada suspendării contractelor de muncă, se pedepsește cu amendă de până la 200.000 lei
Publicat la 03.04.2020 in Drepturi salariale
4920 0 comentarii
ITM atenționează angajatorii cu privire la riscurile la care se expun dacă își folosesc salariații, pentru activitățile specifice raporturilor de muncă derulate în mod normal, în perioada suspendării contractelor de muncă.
ITM Brăila informează angajatorii că prestarea muncii de către salariați salariații ale căror contracte de muncă sunt suspendate reprezintă muncă nedeclarată care se sancționează contravențional cu amenzi de până la 200.000 lei.
Astfel, potrivit comunicatului,
(...) angajatorii care și-au întrerupt sau redus total sau parțial activitatea, trimițându-și angajații în șomaj tehnic, riscă sancțiuni dacă folosesc salariații să muncească atât timp cât se află într-o asemenea situație. Practic, din cauză că „șomajul tehnic” implică suspendarea contractelor de muncă, prestarea muncii este interzisă pană se termină perioada de suspendare. Altcumva, ar fi vorba de o situație de muncă nedeclarată și angajatorii care dispun așa ceva riscă amenzi contravenționale de pană la 200.000 de lei.
Astfel, ITM Brăila le recomandă salariaților care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze instituției, având în vedere faptul că, deși controalele ITM au fost suspendate în această perioadă, reclamațiile de acest gen vor fi luate în considerare.
Potrivit dispozițiilor art 15^1, lit c din CM, muncă nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. În conformitate cu dispozițiile art 260 alin 1 lit e^2) din același act normativ constituie contravenție și se sancționează primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.
În comunicat se mai reamintește că statul a decis suportarea / subvenționarea indemnizației de „șomaj tehnic”, permițând astfel parților menținerea raporturilor de muncă. Statul acoperă aceste cheltuieli din care angajatorii vor plăti mai departe angajații, astfel încât aceste entități economice vor avea astfel capacitatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi salariații pe care i-au format în decursul timpului.
Sursa: ITM Braila
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020