Procedura pentru acordarea sumei de până la 2.500 lei pentru angajările realizate conform OUG 92/2020
Publicat la 10.06.2020 in Drepturi salariale
2845 0 comentarii
ANOFM a publicat procedura pentru acordarea sumei de până la 2.500 lei pentru angajările efectuate în baza OUG 92/2020: tineri până la 29 ani, persoane de peste 50 ani și persoane care au muncit în străinătate, proveniți din rândurile șomerilor.
Așadar, procedura reglementează modul de acordare din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumelor de pana la 2.500 lei prevazute a fi acordate angajatorilor pentru angajarea de personal în anumite condiții - vezi detalii.
Pentru acordarea acestor sume, angajatorii încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, în raza căreia aceștia își au sediul social, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.
În vederea încheierii convenției, angajatorii depun prin mijloace electronice de transmitere la distanță, o cerere, însoțită de următoarele documente:
a) declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, dintre care să rezulte societatea că nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau ca nu are au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
b) actul de identitate, în copie;
c) actul în baza căruia au fost încadrați în muncă, în copie.
Documentele care se solicită în copie sunt certificate pentru conformitate cu originalul de către angajator.
În situația în care documentele transmise nu sunt lizibile sau angajatorul nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București solicită angajatorului redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.
Sumele prevăzute de de OUG se acordă angajatorilor în situația în care persoanele din categoriile menționate sunt înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.
Sumele prevăzute de OUG 92/2020 se acordă angajatorilor lunar, de la data încheierii convenției, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoanele încadrate în muncă în condițiile prevăzute de aceste alineate. Aceste sume se acordă și pentru perioada concediului de odihnă.
Totuși, sumele în cauză nu se acordă în perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate în baza convenției sunt suspendate. Perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a măsurilor de stimulare.
Pentru verificarea și acordarea sumei lunare, angajatorii depun până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, în raza căreia aceștia își au sediul social, un tabel nominal însoțit de pontajul și statul de plată pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul.
Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele până la expirarea termenului sau le completează altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, sumele lunare prevăzute nu se acordă.
Prin excepție, sumele lunare se acordă pentru luna pentru care documentele sunt corectate și depuse până în ultima zi a lunii următoare lunii pentru care solicită acordarea acestor sume.
În situația în care documentele transmise în termen nu sunt lizibile sau angajatorul nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București solicită angajatorului redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.
Dacă documentele resolicitate nu sunt depuse în termen, sumele nu se acordă.
În situația în care termenele se împlinesc într-o zi nelucrătoare, acestea se prelungesc până la sfârșitul primei zile lucrătoare care urmează, ora 24,00.
Sumele lunare cuvenite angajatorilor se acordă în termen de 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare expirării termenului de depunere a documentelor necesare pentru verificarea și acordarea acestor sume.
Sumele primite urmare a nerespectării condițiilor legale pentru acordarea lor se recuperează.
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020