Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
Publicat la 29.09.2023 in Drepturi salariale
1787 0 comentarii
Salariul minim brut pe țară va crește de la 3.000 lei/lună la 3.300 lei, majorarea urmând a se face începând cu 1 octombrie. Printre altele, decizia va avea impact asupra păstrării statutului de microîntreprindere, în anumite cazuri.
Salariul minim brut pe țară va fi majorat de la 3.000 lei/lună la 3.300 lei/lună, începând cu 1 octombrie, potrivit unei hotărâri publicate ieri în Monitorul Oficial.
Este vorba despre Hotărârea 900 - Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, potrivit căreia Art. 1. — începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră.
Potrivit aceleiași hotărâri, Prevederile art. 1 nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Un comunicat publicat de Ministerul Muncii arată că "Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creșterea puterii de cumpărare a acestora."
"Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum," mai arată Ministerul Muncii.
În plus, se mai menționează că de majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați.
Evident, o parte dintre acești 1.867.588 de salariați reprezintă contracte de muncă încheiate către antreprenori cu propria firmă astfel încât aceasta să-și poată păstra statutul de microîntreprindere.
Microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un salariat iar prin salariat se înțelege, potrivit Codului fiscal,
persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care: a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi; b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Creșterea salariului minim trebuie transmisă în Revisal în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.
- Pe acelasi subiect
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020