Proiectul de hotărâre pentru creșterea salariului minim de la 1 Ianuarie, publicat de Ministerul Muncii
Publicat la 04.12.2019 in Drepturi salariale
1752 0 comentarii
Salariul minim brut urmează a fi majorat de la 1 ianuarie 2020, Ministerul Muncii publicând în acest sens, pe site-ul propriu, un proiect de Hotărâre de Guvern. Potrivit acestuia, nivelul salariului minim brut ar urma să ajungă, începând de anul viitor, la 2.230 lei.
Astfel, în proiectul de hotărâre se prevede:
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.
Potrivit notei de fundamentare, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice.
Creșterea nu este prevăzută și pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, în acest caz salariul minim rămânând nemodificat:
Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.
Menținerea salariului minim diferențiat va exista, se pare, cu toate că, recent, premierul își anunțase intenția ca de la 1 ianuarie 2020 să se renunțe la salariul minim diferențiat. Premierul spunea că diferențierea salariului minim în funcție de studii nu se justifică, precizând că va fi găsită o formulă obiectivă care să stea la baza creșterii salariului minim brut pe economie.
Întrebat dacă va exista o diferențiere a nivelului salariului minim în funcție de studii, premierul a răspuns că poate exista doar un singur salariu minim.
Nu poate exista decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat astfel că nu poți avea mai multe variante de salariu minim. În ceea ce privește salariul minim pe ramură, sigur că probabil creșterea acestuia în perspectivă va trebui gândită pe ramură în funcție de creșterea indicelui de productivitate. În perspectivă ne vom gândi la o reglementare care de altfel ne este solicitată de Comisia Europeană din anul 2015.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Proiect de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Nota de fundamentare
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020