Salariul minim diferențiat își face loc - Codul Muncii a fost modificat în acest scop
Publicat la 15.11.2018 in Drepturi salariale
2481 0 comentarii
Salariul minim diferențiat poate fi aplicat, Codul Muncii fiind modificat, în acest sens prin OUG 96/2018, publicată ieri. Astfel, Guvernul va putea stabili o majorare a salariului minim brut diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.
Potrivit Codului Muncii (Lege 53 / 2003), art. 164, alin (1),
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
OUG 96/2018 adaugă două noi puncte prin care se prevede posibilitatea ca salariul minim să poată fi stabilit diferențiat, având în vedere criteriile reprezentând nivelul de pregătire și vechimea în muncă:
(11) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țara garantat în plată prevăzut la alin. (1), diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.
(12) Toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țara garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țara garantat în plată prevăzut la alin. (1)."
Modificarea a fost anunțată în urmă cu mai puțin de două săptămâni de Ministrul Muncii:
La următoarea ședință de Guvern, săptămâna viitoare, vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii se vorbește de salariul minim, dar nu de salariul minim diferențiat în funcție de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. După ce se modifică, vom veni cu hotărâre de Guvern.
Sursa: OUG 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020