Ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin
Publicat la 03.09.2020 in Finantari afaceri
1214 0 comentarii
Ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Cuantumul ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă.
ordonanță de urgență instituie schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, valabilă până la data de 31 decembrie 2020, denumită în continuare schemă, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în perioada 1 martie - 1 iulie 2020.
Ajutorul de stat se acordă crescătorilor care dețin animale din speciile bovine, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, după caz, precum și persoanelor juridice, denumiți în continuare beneficiari.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
b) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile în baza Comunicării CE - Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
c) să nu se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau faliment, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019, sau, în cazul persoanei fizice, nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care dețin minimum 91 de capete femele adulte bovine înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020.
Cuantumul ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.
Beneficiarii depun la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, respectiv al municipiului București cererea al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, însoțită de următoarele documente:
a) copie de pe B.I./C.I. al/a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) registrul exploatației emis de operatorul Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor, din care rezultă efectivul de bovine deținut la data 1 iulie 2020, pentru exploatația/exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, înscrisă/e în cerere;
c) coordonate bancare/trezorerie.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative pot fi depuse la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis.
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative este de 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
- Pe acelasi subiect
- Premierul anunță OUG privind schema de ajutor pentru HORECA
- Microgranturi 2.000 EUR: apelul s-ar putea redeschide pentru o parte dintre societățile înființate în anul 2019
- Peste 29.000 aplicanți pentru microgranturile de 2.000 EUR
- Astăzi, ora 10:00, se lansează formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru”.
- Codul CAEN 6920, introdus în lista codurilor eligibile pentru formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile
- Procedura de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”, publicată în Monitorul Oficial.