Ajutor de stat pentru culturile afectate de secetă
Publicat la 03.09.2020 in Finantari afaceri
1275 0 comentarii
Ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de secetă pedologica. Sumele variază între 925 lei și 1.002 lei / ha, în funcție de cultura afectată.
Scopul ordonanței de urgență (OUG 148/2020) îl reprezintă recunoașterea și declararea stării de calamitate din cauza manifestării secetei pedologice în agricultură, precum și instituirea unei scheme de ajutor de stat, denumită în continuare schemă, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.
Prin prezenta schemă se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi:
a) grâu;
b) secară;
c) triticale;
d) orz;
e) orzoaică;
f) ovăz;
g) rapiță.
Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate;
c) sunt înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată 2020;
d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate depun la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București, unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, însoțită de următoarele documente:
a) copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor;
b) coordonate bancare, în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoțită de documentele prevăzute poate fi transmisă la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București și prin fax sau poștă sau în format electronic prin e-mail.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma "conform cu originalul", vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.
Compensațiile acordate ca ajutor de stat reprezintă maximum 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată, in limitele a:
- pentru grâu, 925 lei/ha
- pentru secară 925 lei/ha
- pentru triticale 805 lei/ha
- pentru orz 912 lei/ha
- pentru orzoaică 951 lei/ha
- pentru ovăz 772 lei/ha
- pentru rapiță 1.002 lei/ha
- Pe acelasi subiect
- Premierul anunță OUG privind schema de ajutor pentru HORECA
- Microgranturi 2.000 EUR: apelul s-ar putea redeschide pentru o parte dintre societățile înființate în anul 2019
- Peste 29.000 aplicanți pentru microgranturile de 2.000 EUR
- Astăzi, ora 10:00, se lansează formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru”.
- Codul CAEN 6920, introdus în lista codurilor eligibile pentru formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile
- Procedura de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”, publicată în Monitorul Oficial.