1. Când se depune formularul 110

Declarația se completează și se depune de către plătitorii de venit care au reținut la sursă un impozit pe venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat și efectuează regularizarea sumelor restituite beneficiarilor de venit cu obligațiile fiscale de același tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea.
 
Formularul se depune atât în cazul în care, în perioada fiscală în care a avut loc restituirea sumelor către beneficiarii de venit, impozitul datorat este mai mare decât suma restituita, cât și în situația în care suma restituita beneficiarilor de venit este mai mare decât impozitul datorat, rezultând astfel diferențe de plată sau diferențe de recuperat de la bugetul de stat.
 
In situația în care în urma regularizării rezultă diferențe de recuperat de la bugetul de stat, formularul are rolul unei cereri de restituire, caz în care se bifează rubrica prevăzută în acest scop.

 

2. Ce impozite sunt vizate pentru restituire / compensare prin intermediul noului formular 110

Potrivit ordinului, Creanțele reprezentând impozit pe venit reținut la sursă se regăsesc în Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat care se declară în formularul 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat" sau în Nomenclatorul "Creanțe fiscale" care se declară în formularul 112 "Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate".

 

3. Cum se completează declarația

Coloana "Denumire creanță fiscală": se înscrie denumirea impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitor supus operațiunii de regularizare. Pentru fiecare tip de impozit supus operațiunii de regularizare se completează în același formular câte un tabel generat cu ajutorul programului de asistență, corespunzător tipului de impozit, în conformitate cu instrucțiunile de mai jos.
Rândul 1 "Suma datorată în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea"- se înscrie suma reprezentând impozitul pe venit reținut la sursă, datorat în perioadă fiscală în care s-a efectuat restituirea sumelor către beneficiarii de venit, conform legii. Suma completeaza dacă în perioada de raportare există obligația declarării creanței supuse regularizării. Prin excepție, în situația în care, în perioada fiscală menționată, nu au rezultat sume datorate reprezentând impozit pe venit reținut la sursă, se înscrie cifra 0 (zero).
Rândul 2 "Suma restituita beneficiarilor de venit în perioada de raportare"-se înscrie suma restituita de către plătitor beneficiarilor de venit în perioada de raportare.
Rândul 3 "Diferența de plată la bugetul statului"-se înscrie diferența dintre suma înscrisă la rândul 1 și suma înscrisă la rândul 2.
Rândul 4 "Diferența solicitată la restituire"-se înscrie diferența dintre suma înscrisă la rândul 2 și suma înscrisă la rândul 1.

 

4. Efectele depunerii declarației

Declarația 110 se depune în scopul recuperării (prin recuperare se înțelege compensare sau restituire) sumelor achitate în plus în contul impozitelor cu reținere la sursă.


Atenție! Formularul se depune pentru perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea sumelor beneficiarului de venit de către plătitor.

 

Urmare a depunerii declarației, contribuabilul se poate afla în următoarele situații:

  • nu datorează impozit reținut la sursă pentru venituri plătite (atenție, de același tip) în perioada în care se face restituirea. În acest caz rezultă o sumă de restituit și se bifează căsuța "În temeiul art. 168 și 170 din Legea nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală solicit restituirea sumei prevăzute la rd. 4"
  • datorează impozit reținut la sursă pentru venituri plătite (atenție, de același tip) în perioada în care se face restituirea, în sumă mai mică decât cea pe care o corectează. În acest caz rezultă o sumă de restituit și se bifează căsuța de restituire.
  • datorează impozit reținut la sursă pentru venituri plătite (atenție, de același tip) în perioada în care se face restituirea, în sumă egală cu cea pe care o corectează. În acest caz datoria curentă se compensează cu suma de recuperat și nu se mai fac plăți / restituiri
  • datorează impozit reținut la sursă pentru venituri plătite (atenție, de același tip) în perioada în care se face restituirea, în sumă mai mare decât cea pe care o corectează. În acest caz rezultă o sumă de achitat, pentru care se face plata în bugetul de stat.

 
Atenție! Ordinul prevede că "Declarația de regularizare/cererea de restituire privind impozitul pe venit reținut la sursă se prelucrează și se înregistrează în evidența pe plătitori." Acest lucru nu înseamnă că nu se mai depune declarația 100 / 112 pentru impozitul respectiv, acestea rămânând în continuare obligatoriu de depus. Formularul 110 acționează doar în sensul compensării sumelor, nu ca modalitate de declarare.