Declarația 100 urmează a fi modificată începând cu 1 Ianuarie 2018 - proiect de ordin
Publicat la 04.12.2017 in Formulare fiscale
4964 0 comentarii
Începând cu obligațiile de plată aferente lunii ianuarie 2018, societățile vor utiliza un nou format al declarației 100, noul formular făcând în prezent obiectul unui proiect de ordin. Va fi actualizat nomenclatorul obligațiilor de plată și instrucțiunile de completare.
Printr-un proiect de ordin publicat recent ANAF intenționează să modifice semnificativ declarația 100, noul formular urmând a se utiliza pentru raportarea obligațiilor fiscale aferente perioadelor de după 1 Ianuarie 2018.
Este vorba despre Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANAF nr. 587/2016.
De ce se modifică formularul 100
Modificarea formularului este consecința faptului că începând cu data de 1 ianuarie 2018, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2017, au fost aduse o serie de modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din arendarea bunurilor agricole, precum și în cazul veniturilor obținute de persoanele fizice în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică prevăzute la art.125 alin.(8), alin.(8^1) și alin.(9) din Codul fiscal, plătitorii de venituri nu mai au obligația reținerii contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, fiind eliminată, totodată, obligația depunerii formularului 112 “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.
De asemenea, au fost modificate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană juridică română pentru a aplica regimul de impozitare prevăzut de Titlul III din Codul fiscal-Impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Care sunt principalele modificări aduse formularului 100
Proiectul de ordin vizează așadar 2 aspecte majore, respectiv:
- actualizarea Nomenclatorului privind obligațiile de plată la bugetul de stat, anexa la formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” prin introducerea unor noi poziții pentru declararea impozitului reținut la sursă pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, din arendarea bunurilor agricole, precum și în cazul veniturilor obținute de persoanele fizice în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, prevăzute la art.125 alin.(8), alin.(8^1) și alin.(9) din Codul fiscal;
Pentru veniturile plătite începând cu data de 1 ianuarie 2018, impozitul reținut la sursă se declară prin completarea și depunerea formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
- modificarea corespunzătoare a instrucțiunilor de completare a formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
Ce impozite sunt adăugate în noul formular
Potrivit proiectului de ordin, la Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat sunt adăugate următoarele impozite:
- Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;
- Impozit pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;
- Impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului II din Legea nr.227/2015, cu modificările și completărie ulterioare;
- Impozit pe veniturile obținute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit Legii nr.170/2016;
- Impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului III din Legea nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF