Declarația 205 pentru anul 2017 a fost actualizată de ANAF. Vezi ce s-a modificat
Publicat la 26.02.2018 in Formulare fiscale
25620 0 comentarii
Update 26.02.2018: Ultima actualizare a declarației 205 - Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit a fost efectuată de ANAF la data de 23.02.2018. Vezi la sfârșitul articolului link către noul formular.
Declarația 205 al cărei termen pentru depunere este sfârșitul lunii februarie a fost actualizată de ANAF, urmare a ultimelor modificări legislative. Conținutul declarației a suferit modificări, astfel că se impunea un nou model. Vezi ce s-a modificat, cine are obligația depunerii, ce se declară …
Declarația 205 - ultimele modificări
La sfârșitul anului trecut, ordinul 3726 / 2017 a adus câteva modificări în ceea ce privește conținutul declarației 205, care urmează a fi depusă de către contribuabili pentru anul 2017.
Cum s-a procedat și în cazul altor formulare fiscale, s-a introdus rubrica specifică situațiilor în care plătitorul de venituri și-a încetat existența iar obligațiile fiscale sunt îndeplinite de către un succesor. În acest caz se bifează "Declarație depusă potrivit art.90 alin.(4) Cod de identificare fiscală a succesorului din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură fiscală" și se completează codul de identificare fiscală al succesorului.
În ceea ce privește natura veniturilor pentru care se depune declarația 205, ordinul 3726 / 2017 a introdus următoarele 2 noi tipuri de venit:
g) venituri din pensii;
h) venituri realizate de persoanele fizice dintr-o asociere fără personalitate juridică constituită cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unei activități.
Cu toate acestea, versiunea declarației 205 publicată pe site-ul ANAF la data de 16.01.2018 nu cuprinde aceste noi tipuri de venituri.
Cine are obligația depunerii declarației 205
Obligația depunerii declarației 205 revine tuturor plătitorilor de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului pe venit potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru următoarele venituri:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobânzi;
c) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
d) venituri din premii;
e) venituri din jocuri de noroc cu impunere finală;
f) venituri din alte surse.
g) venituri din pensii (litera a fost nou introdusă);
h) venituri realizate de persoanele fizice dintr-o asociere fără personalitate juridică constituită cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unei activități (litera a fost nou introdusă).
De asemenea, declarația se depune și de către plătitorii de venituri pentru următoarele activități:
a) transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii (se declară câștigurile / pierderile)
b) jocuri de noroc la distantă și festivaluri de poker (se declară veniturile).
Declarația se depune în 2018, pentru toate sumele plătite (veniturile enumerate mai sus) în anul 2017.
Important! Se depune un singur formular, pentru toți beneficiari de venit și pentru toate sursele de venit pentru care există obligația declarării.
Declarația 205 - termen pentru depunere în 2018
Termenul pentru depunerea, în 2018, a declarației 205 aferentă anului 2017 este ultima zi a lunii februarie, respectiv miercuri, 28 februarie 2018.
Declarațiile rectificative, care modifică versiunea / versiunile depuse inițial, se depun ori de câte ori se constată erori în declarația 205 depusă inițial.
Câteva mențiuni specifice trebuie făcute în cazul în care este necesar să se completeze / depună o declarație 205 - rectificativă:
- Declarația rectificativă se întocmește pe tipuri de venit și va cuprinde numai pozițiile corectate, declarate eronat în declarația inițială, sau pozițiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declarația inițială.
- În cazul în care, declarația se corectează prin eliminarea unei poziții declarate eronat în declarația inițială, în tabelul de la secțiunea IV "Date informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declarația inițială, iar la col. 7-10 se va înscrie cifra "0" (zero).
Mențiuni specifice cu privire la completarea declarației 205
Câteva mențiuni specifice trebuie făcute cu privire la completarea declarației 205, respectiv:
1. pentru veniturile din dividende, dacă în cursul anului 2017 s-au repartizat dividende care însă nu au fost plătite până la 31.12.2017, valoarea acestora se va include în declarația 205 pentru anul 2017.
Potrivit instrucțiunilor de completare a declarației,
"Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților pană la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale se cuprinde în declarația aferentă perioadei în care a avut loc aprobarea situațiilor financiare anuale."
2. Categoria "Venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker" se selectează în cazul veniturilor din jocuri de noroc realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker pentru care persoanele fizice beneficiare ale venitului au obligația de a depune declarația privind venitul realizat. Declarația 205 cuprinde fiecare venit brut primit de fiecare beneficiar de venit în anul de raportare din jocuri de noroc la distanță sau festivaluri de poker. În acest caz, rubrica reprezentând impozitul pe venit nu se completează.
3. Pentru categoria "Venituri din jocuri de noroc cu impunere finală" se selectează în cazul veniturilor din jocuri de noroc care se impun prin reținere la sursă de către plătitorul de venit, impozitul fiind final.
4. Rubrica privitoare la impozitul pe venit nu se completează nici în cazul Câștigurilor/pierderilor din transferul titlurilor de valoare, și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii *)
Cum se depune declarația 205 în anul 2018
Formularul se poate depune atât în format electronic, cu semnătură electronică, pe portalul e-guvernare.ro, cât și la ghișeu, formular tipărit, care trebuie însoțit de un CD cu formularul în format .pdf, validat, cu fișierul .xml atașat.
Versiunea declarației 205 - utilizabilă în anul 2018
Descarcă de pe site-ul ANAF Declarația 205 pentru anul 2017 - formular 2018
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF