Ai realizat, în 2017, venituri din activități independente / chirii / dividende … Vezi dacă trebuie să depui declarația 600 până la 31.01.2018
Publicat la 08.01.2018 in Formulare fiscale
83935 23 comentarii
Update: Declarația 600 nu mai este de actualitate. Acesta a fost înlocuită cu declarația unică. De asemenea, prevederile privind plata CAS și CASS au fost modificate.
Declarația 600 pentru 2018: un număr foarte mare de contribuabili trebuie să depună, până la data de 31 Ianuarie 2018 - inclusiv, declarația 600 (pentru CAS și CASS). Declarația se depune pentru determinarea obligațiilor de plată privind asigurările sociale, respectiv asigurările sociale de sănătate.
Sumar articol:
Citește și:
Cine depune declarația 600 în 2018
Declarația 600 tratează separat obligațiile de plată reprezentând contribuția pentru asigurări sociale (CAS) și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS). În aceste condiții:
I. Datorează contribuția de asigurări sociale (CAS)
Potrivit Ordinului 4140 / 2017,
Persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, datorează contribuția de asigurări sociale dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz: (…).
Observăm existența a trei condiții în cuprinsul prevederii legale, respectiv:
1. Persoanele fizice care sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale;
2. Sursele de venit pentru care se datorează contribuțiile sociale;
3. Criteriile referitoare la nivelul veniturilor care, odată îndeplinite, generează obligații de plată în contul asigurărilor sociale.
Să detaliem fiecare dintre aceste condiții:
1. Persoanele fizice care sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale
Potrivit art. 150 din Codul fiscal, nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și persoanele fizice care au calitatea de pensionari (atenție!) pentru veniturile din activitățile independente.
Art. 150, Codul fiscal
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b).
Așadar, pentru veniturile din activități independente, persoanele fizice care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale sau care au calitatea de pensionar nu datorează contribuția de asigurări sociale.
2. Sursele de venit pentru care se datorează contribuțiile sociale
Ordinul face referire la natura veniturile, respectiv veniturile definite la art. 148, alin (2) - datorează contribuția de asigurări sociale persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit.
Art. 148 alin (2):
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit, datorează contribuția de asigurări sociale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții, după caz ...
Condițiile invocate se regăsesc enumerate la pct. 3 de mai jos.
Ne referim strict la obligațiile declarative care trebuie îndeplinite în luna Ianuarie 2018.
3. Criteriile referitoare la nivelul veniturilor care, odată îndeplinite, generează obligații de plata în contul asigurărilor sociale.
Această a treia condiție este consecința prevederilor art. 148 alin (2) lit a) - d), respectiv:
3.1. Venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:
- dacă venitul este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS;
- dacă venitul este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.
3.2. Venitul net lunar estimat a se realiza, în cazul persoanelor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real:
- dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS;
- dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.
3.3. Valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal:
- dacă valoarea astfel obținută este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS;
- dacă valoarea astfel obținută este mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.
3.4. În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, plafonul îl reprezintă venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului.
În acest caz:
- dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) - se datorează CAS;
- dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) - NU se datorează CAS.
Opțiunea pentru plata asigurărilor sociale
Formularul prevede, în cazul persoanelor care nu datorează contribuția pentru asigurări sociale, posibilitatea de a opta pentru plata acestora, respectiv:
Persoanele fizice care în anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activități independente sub nivelul plafonului minim, respectiv sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere, nu au obligația depunerii declarației și nu datorează contribuția de asigurări sociale. Prin excepție, acestea pot opta pentru depunerea declarației și plata contribuției de asigurări sociale în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri lunare peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal.
În acest caz se va bifa Pct. II.2 din declarația 600.
Declarația 600 servește și pentru stoparea obligațiilor de plată privind asigurările sociale, astfel:
- pentru persoanele care au dobândit calitatea de pensionar;
- pentru persoanele care devin asigurate în sistemul propriu de asigurări sociale;
- în cazul suspendării temporare a activității;
- în cazul încetării activității.
II. Datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plată contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor art. 154 din Codul fiscal, datorează contribuția dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii (…):
Observăm și aici existența a 3 condiții (diferite de cele specifice contribuției pentru asigurări sociale), respectiv:
1. Persoanele care sunt exceptate de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate;
2. Sursele de venituri care generează obligații de declarare / plată pentru asigurările sociale de sănătate;
3. Criteriile referitoare la nivelul veniturilor.
Să le analizăm pe rând:
1. Persoanele care sunt exceptate de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate
Potrivit Codului fiscal, nu se datorează asigurări sociale de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 154 alin (1) - vezi aici.
2. Sursele de venituri care generează obligații de declarare / plată pentru asigurările sociale de sănătate
Contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile obținute din:
a) activități independente;
b) asocierea cu o persoană juridică;
c) cedarea folosinței bunurilor;
d) investiții (vezi și Declarația 600 - venituri din dividende: 9 aspecte importante în 11 întrebări și răspunsuri);
e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) alte surse.
3. Criteriile referitoare la nivelul veniturilor.
- persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
- persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) în cuantum mai mic de 12 salarii de bază minime brute pe țară, NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Așadar, persoanele fizice care au realizat, în 2017, venituri din sursele enumerate mai sus la lit. a)-f), în cuantum mai mare de 22.800 lei au obligații de plată a CASS în 2018 și depun declarația 600 până la data de 31.01.2018.
Opțiunea pentru asigurarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate
Declarația 600 prevede posibilitatea contribuabilului de a opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și, implicit, asigurarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, astfel:
Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țara pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții că și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.
Opțiunea se exprimă prin bifarea pct. III.2 din Declarația 600.
Declarația 600 servește și pentru stoparea obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru următoarele cazuri:
- încetarea activității;
- suspendarea temporară a activității.
Declarația 600 - termen depunere 2018
Sunt prevăzute 2 termene pentru depunerea declarației 600, respectiv:
- data de 31 Ianuarie 2018 pentru persoanele fizice care au desfășurat activitate / au avut venituri din cele de mai sus în anul 2017;
- 30 zile de la data începerii activității, pentru persoanele fizice care încep o activitate în cursul anului.
Declarația 600 pentru 2018 - formular
ANAF a publicat declarația 600 pentru anul 2018 (varianta care se depune în format print).
Update: S-a publicat pe site-ul ANAF versiunea declarației 600 - fișier inteligent (care se depune on line) - Detalii ...
Descarcă declarația 600 - 2018 - formular care se depune la ghișeu sau prin poștă.
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF