Declarația 600 pentru anul 2018 - venituri din drepturi de autor
Publicat la 19.01.2018 in Formulare fiscale
2718 0 comentarii
Update: Declarația 600 nu mai este de actualitate. Acesta a fost înlocuită cu declarația unică. De asemenea, prevederile privind plata CAS și CASS au fost modificate.
Declarația 600 trebuie depusă, până la data de 31.01.2018 și de către persoanele care au realizat, în anul 2017, venituri din drepturi de autor, iar nivelul veniturilor, în anul de referință, a depășit anumite limite.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală se încadrează în categoria activităților independente, astfel încât au o abordare specifică. Pentru simplificare, vom utiliza în cele ce urmează terminologia de drepturi de autor (a se înțelege drepturi de proprietate intelectuală), acestea fiind cel mai des întâlnite.
Pentru veniturile din drepturi de autor, în unele situații se datorează atât CAS, cât și CASS, iar în altele doar CAS.
Le vom analiza pe fiecare dintre acestea:
CAS – Contribuția la asigurări sociale
În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de autor pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, plafonul îl reprezintă venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului.
În acest caz:
- dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS;
- dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.
Câteva aspecte legate de calculul plafonului:
- Venitul care se ia în calcul pentru determinarea plafonului este venitul net, nu venitul brut. Venitul net este venitul rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%;
- Venitul net astfel determinat se raportează la numărul lunilor de activitate, nu la numărul lunilor din an. Astfel, dacă în anul 2017 s-a realizat un venit din drepturi de autor în sumă de 10.000 lei pe o perioadă de 2 luni, raportat la numărul lunilor de activitate, rezultă un venit realizat în sumă de 3.000 lei / lună (10.000 – 10.000 * 40%) / 2. În acest caz se datorează CAS în anul 2018.
CASS – Contribuția la asigurări sociale de sănătate
Spre deosebire de CAS, pentru drepturile de autor, determinarea obligației de declarare / plată în cazul CASS se face diferit. Dacă în cazul CAS determinarea se face luând în calcul venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul CASS contează nivelul veniturilor realizate tot în timpul anului precendent, dar pentru întreaga perioadă, indiferent de numărul de luni de activitate.
Astfel, presupunând că veniturile din drepturi de autor au fost singurele realizate în cursul anului 2017 (cu excepția veniturilor asimilate salariilor, veniturilor din pensii):
- dacă nivelul veniturilor nete realizate în anul 2017 depășesc suma de 22.800 lei, persoanele fizice beneficiare depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate;
- dacă nivelul veniturilor nete realizate în anul 2017 NU depășesc suma de 22.800 lei, persoanele fizice beneficiare NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Câteva aspecte legate de calculul plafonului pentru veniturile din drepturi de autor:
- Venitul care se ia în calcul pentru determinarea plafonului este venitul net, nu venitul brut. Venitul net este venitul rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%;
- Venitul net astfel determinat se însumează, pentru întregul an și se compară cu plafonul de 22.800 lei (nu are importanță numărul lunilor de activitate);
- Începerea desfășurării de activități de această natură în anul 2018 impune obligația depunerii declarației 600 în termen de 30 zile de la data începerii activității, dacă se estimează realizarea unui venit net total, în 2018, care să depășească nivelul sumei de 22.800 lei.
Atenție însă la CASS! Chiar dacă strict pentru veniturile din drepturi de autor nu ar exista obligația plății CAS și CASS, prin cumularea veniturilor de altă natură (activități independente, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, alte surse) s-ar putea să se ajungă în situația de a fi obligat la depunerea declarației 600 până la data de 31.01.2018.
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF