Declarația 600 pentru anul 2018 - venituri din chirii: câteva aspecte relevante
Publicat la 19.01.2018 in Formulare fiscale
19696 0 comentarii
Update: Declarația 600 nu mai este de actualitate. Acesta a fost înlocuită cu declarația unică. De asemenea, prevederile privind plata CAS și CASS au fost modificate.
Declarația 600 trebuie depusă, până la data de 31.01.2018 și de către persoanele care au realizat, în anul 2017, venituri din anumite surse de venit, iar nivelul veniturilor, în anul de referință, a depășit suma de 22.800 lei. Veniturile din chirii sunt și ele vizate, așa că iată câteva aspecte relevante în privința lor.
Pentru că analizăm doar veniturile din chirii (altele decât veniturile din arendarea bunurilor agricole), vom face referire numai la partea din formular care le vizează, respectiv CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate), având în vedere că pentru veniturile din chirii nu se datorează CAS (contribuția de asigurări sociale).
Astfel, NU vom trata elementele specifice declarației în materie de CAS (activități independente, drepturi de autor) - ne vom folosi de acestea numai în scopul identificării obligațiilor fiscale cu privire la CASS.
Care sunt veniturile pentru care se datorează CASS
Spuneam că veniturile din chirii sunt incluse într-o listă, alături de alte venituri, respectiv:
a) activități independente;
b) asocierea cu o persoană juridică;
c) cedarea folosinței bunurilor;
d) investiții;
e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) alte surse.
Regula este următoarea: veniturile obținute din sursele mai sus enumerate, cumulat, în anul 2017, se compară cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (1.900 lei), respectiv suma de 22.800 lei. Astfel:
- persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) cel puțin egale cu 22.800 lei, depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în 2018, pentru 2018.
- persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) în cuantum mai mic de 22.800 lei, NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Pentru că am dedicat articolul veniturilor din chirii, iată câteva aspecte relevante:
1. Veniturile din chirii luate în calcul la determinarea plafonului pentru anul 2017 sunt veniturile nete, nu veniturile brute.
Astfel, dacă s-a derulat, în anul 2017, un contract de închiriere pentru suma de 2.500 lei / lună, venitul luat în calcul pentru a se stabili dacă s-a depășit plafonul nu este suma de 2.500 lei / lună (venitul brut) ci suma de 1.500 lei / lună, respectiv venitul net (care se determină prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut). Dacă acesta ar fi singurul venit din listă de mai sus, persoana fizică beneficiară a sumei brute de 2.500 lei / lună nu are obligația depunerii declarației 600 și nu are obligații de plată în contul CASS în anul 2018.
Potrivit Codului fiscal, art. 84 alin (3)
Art. 84-Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor
(3) Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
2. Nu are importanță dacă sumele reprezentând veniturile din chirii au fost sau nu încasate
În aceste condiții, venitul net care se ia în calculul plafonului este venitul net stabilit în urma deducerii cheltuielilor determinate de aplicarea cotei de 40%, indiferent dacă sumele au fost sau nu efectiv încasate.
Potrivit Codului fiscal,
Art. 84.-Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor
(1) Venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între parți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora.
3. În cazul în care există obligații de plată în contul CASS, acestea sunt pentru anul 2018
Pentru că există întrebări cu privire la dubla impunere ("s-a plătit deja CASS în 2017, să plătesc iar nu înseamnă dublă impunere?)", facem precizarea că CASS astfel datorat se achită pentru anul 2018, în contul anului 2018 și reprezintă plată anticipată. Identificarea obligației de plată se face în baza veniturilor obținute în 2017, dar sumele se datorează în contul anului 2018.
Observație. Nu am găsit încă precizări cu privire la o eventuală regularizare (pentru cazul în care în anul 2018 se datorează CASS dar nu se mai obțin venituri peste plafon).
4. Dacă veniturile din chirii (determinate conform prevederilor de mai sus) sunt singura sursă de venit (nu se ține cont de eventuale venituri de natură salarială sau din pensii), nu se depune declarația 600 și nu se datorează CASS
Având în vedere că referința pentru determinarea obligației de plată a CASS în anul 2018 este suma veniturilor realizate în anul 2017 din sursele de venituri enumerate mai sus, în cazul în care acestea nu depășesc plafonul de 22.800 lei, persoana fizică beneficiară a veniturilor nu are obligații declarative și de plată în anul 2018.
5. Pentru veniturile din chirii nu se datorează CAS
Asupra veniturilor din chirii se datorează doar impozitul pe venit și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate), stabilită conform prevederilor de mai sus. Asupra acestor venituri nu se datorează CAS.
6. Calculul veniturilor pentru a se determina dacă persoana depășește sau nu plafonul se face anual, nu raportat la numărul de luni din an în care a realizat venituri.
Astfel, dacă în luna perioadă septembrie-noiembrie 2017 o persoană a obținut venituri din chirii, în baza unui contract de închiriere valabil pe aceeași perioadă, iar veniturile totale au fost de 25.000 lei (brut), respectiv 15.000 lei net (după aplicarea deducerii de 40%), acesta fiind singurul venit din anul 2017, având în vedere că suma de 15.000 lei nu depășește plafonul impus de 22.800 lei, în 2018 nu se depune declarația 600 până la 31.01.2019 și nu se datorează CASS în anul 2018.
7. Dacă în anul 2018 începi să realizezi venituri din chirii, iar venitul net, estimat a se realiza în anul 2018 depășește nivelul de 22.800 lei / an trebuie să depui declarația 600.
În acest caz, declarația 600 se depune în termen de 30 zile de la data la care începe să producă efecte contractul de chirie.
8. Pensionării datorează CASS în cazul în care se depășește plafonul impus de 22.800 lei.
Calitatea de pensionar nu reprezintă excepție pentru plata CASS, prin urmare și aceste persoane datorează CASS dacă depășesc plafonul de venituri.
9. Atenție la cumulul veniturilor din chirii cu veniturile din alte surse
Pentru determinarea depășirii plafonului calculul se face incluzând, alături de veniturile din chirii, și venituri din categoriile enumerate mai sus.
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF