Declarația unică 212 - proiect ANAF. Cum arată și ce cuprinde declarația unică pentru persoane fizice
Publicat la 28.03.2018 in Formulare fiscale
17228 0 comentarii
Update 29.03.2018: ANAF a publicat ordinul pentru aprobarea declarației unice (212) - Ordin 888 / 2018.
Declarația unică (declarația 212) a fost pusă la dispoziție de ANAF prin intermediul unui proiect de ordin postat ieri, pe site-ul propriu. Iată cum arată noul, formular, ce cuprinde, care sunt informațiile pe care le cere fiscul persoanelor fizice, care sunt termenele pentru depunere …
Înainte de toate, declarația unică se va numi "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice" și, în lista de formulare, va avea numărul 212-Declarația 212 sau Formularul 212.
Pe scurt, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative au fost modificate prevederile titlurilor IV și V din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind reglementat un nou mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice. Având în vedere modificările legislative menționate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularului 212 ”Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Noul formular înlocuiește un număr de 7 declarații care se depuneau la organul fiscal de persoanele fizice care desfășoară activități economice sau care realizează unele categorii de venituri:
- formularul 200;
- formularul 201;
- formularul 220;
- formularul 221;
- formularul 600;
- formularul 604;
- formularul 605.
Astfel, informațiile cuprinse în cele 7 formulare au fost restructurate, iar informațiile cuprinse în declarația unică pentru persoanele fizice, asigură un mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a obligațiilor fiscale.
Formularul propus este structurat în două părți principale (capitole) prin care persoanele fizice declară:
a) în prima parte, informații privind veniturile realizate în anul 2017, precum și informații referitoare la opțiunea contribuabilului cu privire la destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil;
b) în cea de-a doua parte, informații privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018. De asemenea, prin intermediul formularului, contribuabilii au posibilitatea stabilirii unor bonificații (5% din obligația anuală estimată) care se acordă, potrivit legii, în situația în care sumele datorate se plătesc integral până la data de 15 decembrie 2018.
Pe site-ul ANAF sunt disponibile următoarele informații (documente):
- un model al formularului Declarație Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice;
- instrucțiuni de completare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice;
- caracteristici de tipărire, modul de difuzare, de utilizare și păstrare a formularului 212 “Declaratie unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”;
- ANEXA nr. la Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Sursa material: Nota de fundamentare a proiectului de ordin
Citește mai multe despre Declarația unică ...
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF