Declaratia unica - Venituri din drepturi de autor

 

Intrebare (13): Va rog sa ne comunicati daca trebuie depusa declaratia unica pentru o persoana care are contract din drepturi de autor cu retinerea taxelor la sursa. 

Raspuns: Daca impozitul si contributiile sociale sunt retinute la sursa de catre platitorul de venit nu trebuie sa depuneti declaratia unica.
Intrebare (14): Pentru o persoana fizica care obtine venituri impozitate la sursa din drepturi de autor , de la mai multe firme - la niciuna peste plafon , dar in total depasind plafonul si care in anul 2019 a depus DU cu contributii CAS si CASS , pentru a beneficia de bonificatii pt anul 2019 avand in vedere ca adepus online si a achitat , ce se bifeaza acum la DU_2019 ( cum se completeaza ) pentru a beneficia de aceste bonificatii ?
Raspuns: In situatia in care ati estimat depasirea plafonului in cursul anului veti bifa casuta Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, completand corespunzator sectiunea I.5.2 (CAS, CASS).

 

Declaratia unica - Venituri din chirii

 

Intrebare (15): Persoana fizică - venituri din chirii in lei: venitul declarat ca estimat in 2019 corespunde cu cel realizat în acel an. In declarația din 2020 mai declara ca realizat acel venit? Dacă l-a declarat se dublează informațiile sau se suprascriu?

Raspuns: Pentru veniturile în lei aferente contractelor de închiriere nu există obligaţia depunerii capitolului 1 a declaraţiei unice pentru anul 2019.
Totuşi, dacă doriţi să beneficiaţi de bonificaţie pentru obligaţiile fiscale aferente anului 2019, se poate completa declaraţia, strict în scopul acordării bonificaţiei, după cum urmează:
Se bifează căsuţele:
1. Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, de la lit.B din formular
2. Sumarul obligaţiilor datorate de persoanele fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal, precum și de persoanele fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal, de la secţiunea 5 a capitolului I din declaraţie.
Daca contractul este in derulare si in acest an, va rugam sa aveti in vedere ca este necesar sa completati si cap II, in care veti estima venitul, calcula impozitul si CASS, dupa caz.

 

Intrebare (16): Persoana fizică - venituri din chirii in lei: venitul declarat ca estimat in 2019 corespunde cu cel realizat în acel an. In declarația din 2020 nu am mai declarat ca realizat acel venit.Cum depun DU pentru bonificatii avand in vedere ca am si achitat impozit si cass?Daca bifez casuta nr.2 primesc eroarea legata de CAS, "nu exista declaratie depusa cu CAS_datorat.Nu am nici o treaba cu CAS.Ce trebuie sa fac sa pot primii bonificatiile?
Raspuns: Din cele expuse intelegem ca ati bifat ,,Declarație rectificativă privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificației,, dvs trebuia sa bifati casuta ,,Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal,,.

 

Intrebare (17): 2019- VENITURI DIN CHIRIE exprimate in RON, cote forfetare, PF, venituri nete sub plafon, a fost depusa declaratia online si platite impozitele pt 2019 pana in 31.12.2019( veniturile realizate sunt cele declarate in DU 2019) Pt bonificatie se bifeaza in acest caz:Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal? SAU declaratie rectificativa pt aplicarea bonificatiei?

Raspuns: Daca obtineti venituri doar din cedarea folosintei bunurilor, raspunsul comunicat este corect.

 

Declaratia unica - Venituri din dividende

 

Intrebare (18): Pentru CASS pentru dividente ridicate pe 2019 depusa declaratia cu estimativa in 2019 dorim bonificatie, unde facem bifa pentru a nu avea erori.

Raspuns: Dvs veti bifa Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal.
Intrebare (19): O persoană fizică care estimează că încasează dividende peste plafonul a 12 salarii minime in anul 2020 beneficiază de bonificatii?
Raspuns:  Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, s-a stabilit că, dacă Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv;
b) pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

 

Declaratia unica - Venituri din activitati agricole

 

Intrebare (20): Pt venituri din activ agricole calc pe baza normei de venit trebuie depus DU doar cu estimat pt 2020? Anul trecut am depus la fel, cu estimatul pt 2019. Mai trebuie acum sa completam realizatul la 2019, daca este cu norma de venit?

Raspuns: Pentru veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, Codul fiscal nu prevede obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la art.122.
Totuşi, pentru a beneficia de bonificaţiile prevăzute în OUG nr.69/2020, puteţi bifa căsuţa Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, de la lit.B Cap.I din formular, precum şi căsuţa Sumarul obligaţiilor datorate de persoanele fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal, precum și de persoanele fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal, de la secţiunea 5 a capitolului I din declaraţie, completănd în mod corespunzător rubricile acestei subsecţiuni.
Pentru declararea veniturilor aferente anului 2020 se va completa, în mod corespunzător, Cap.II din declaraţia unică -subsectiunea II.1.3.

 

Declaratia unica - Venituri obtinute de persoane fizice nerezidente

 

Intrebare (21): Persoana fizica nerezidenta (rezidenta UE sau non-UE), venituri din chirii peste plafon, plateste CASS? Mentionez ca nu are certificat de rezidenta fiscala

Raspuns: In cazul expus se aplica prevederile Codului fiscal cu respectare prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte. Certificatul de rezidenta fiscala se utilizeaza doar pentru aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri.
Mentionam ca, următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate:
a) cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România;
b) cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară ori au domiciliul în România;
c) cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat și au obținut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni;
d) persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană care îndeplinesc condițiile de lucrător frontalier și desfășoară o activitate salariată sau independentă în România și care rezidă în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puțin o dată pe săptămână.
Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) - d), care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în temeiul legislației interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României, și fac dovada valabilității asigurării, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

 

Declaratia unica - Completarea declaratiei unice, acordarea bonificatiilor

 

Intrebare (22): Casutele nou introduse in formular sunt conditionate de bifa uneia dintre casetele anterioare "Declaratie rectificativa privind capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind capitolul I pentru aplicarea bonificatiei"?

Raspuns: Casutele la care faceti referire nu sunt conditionate una de cealata.

 

Intrebare (23): Daca am depus declarația unica cu bonificatii pt impozit pe venituri chirii, si vreau sa modific doar estimatul pt 2020 din chirii, nu mai rectific nimic la capitolul 1, nu-i asa? Bonificatiile raman declarate initial?

Raspuns: Rationamentul dvs este corect.

 

Intrebare (24): Avem o problema in a depune DU2020 cu bonificatii, daca este deja depusa DU2020 fara bonificatii. Am completat cum scrie in ordin si in comunicatul Anaf, am incercat si alte tot felul de combinatii dar recipisele sunt cu erori. Oare nu trebuie sa mai completam si estimat 2020 pe DU in care solicitam bonificatiile, deoarece a fost deja declarat in DU varianta fara bonificatii? Va rog sa ne dati o solutie!

Raspuns: Erorile sunt generate in functie de ceea ce se completeaza in formular. In cazul in care ati primit recipisa cu erori puteti sa ne scrieti pe formularul de contact. Colegii nostri vor verifica ce eroare a fost generata si daca s-a gresit in modul de completare a declaratiei. De asemenea, ne puteti contacta si telefonic la nr. 031.403.91.60, selectand tasta 1.

 

Intrebare (25): Daca am depus decl unica in 2019 cu dividende estimate pt 2019 peste plafon, acum in 2020 declar realizatul, adica aceeasi suma si bonificatii?

Raspuns: Nu. Pentru acordarea bonificatiei bifati casuta Declaratie pentru acordarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal,, si completati Sectiunea 5 subsectiunea 2.

 

Intrebare (26): Pentru anul 2020,ce bonificatti se acorda pt impozit si cass? Completam noi la rubrica respectiva?

Raspuns: Pentru anul 2020 nu se acorda bonificatii la plata impozitului si contributiilor. Ca urmare, randul aferent de la sectiunea 3, Capitolul II al declaratiei nu se completeaza.

 

Pentru mai multe întrebări și răspunsuri pe acest subiect, vizitați pagina de Facebook ANAF.