Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
Publicat la 22.06.2020 in Formulare fiscale
2937 0 comentarii
Contribuabililor li s-a oferit posibilitatea obținerii de bonificații de până la 10% din impozit și contribuții, doar că acestea nu se acordă automat. Iată ce trebuie făcut pentru a beneficia de bonificații - 7 cazuri distincte.
Prin ordinul 1107/2020, contribuabililor li s-a oferit posibilitatea obținerii de bonificații de până la 10%, cu respectarea anumitor condiții (detalii aici).
Numai că organul fiscal nu acordă bonificația în mod automat, chiar dacă una sau ambele condiții au fost îndeplinite de către contribuabili. Pentru a beneficia de bonificații, contribuabilii trebuie să completeze rubricile corespunzătoare din noul formular al declarației unice.
DGRFP Brașov arată că sunt 7 situații în care se poate afla un contribuabil și menționează și pașii care trebuie făcuți astfel încât cei care îndeplinesc condițiile de obținere a bonificațiilor să le și poată obține:
Cazul 1: Contribuabilii au obligația declarații obligațiilor fiscale prin completarea capitolului I și nu au depus vechea declarație unică.
În acest prim caz, contribuabilii completează noua declarație unică, bifând secțiunile și subsecțiunile aferente veniturilor realizate (Capitolul I), precum și secțiunea 5, subsecțiunea 1
Cazul 2: Contribuabilii au obligația declarării obligațiilor fiscale prin completarea capitolului I și au depus deja vechiul formular al declarației unice pentru veniturile realizate în anul 2019.
În acest caz, contribuabilii trebuie să depună o nouă declarație unică (formularul nou)-rectificativă. Se bifează, la lit. B «Date privind secțiunile completate», la capitolul I din formular, căsuța «Declarație rectificativă privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificației», bifează și completează exclusiv secțiunea 5, subsecțiunea 1.
Cazul 3: Contribuabilii au depus declarația unică în formatul vechi și depun noul formular în vederea rectificării datelor declarate anterior, în vechiul formular, la Capitolul I.
Practic, aici noua declarație are atât scopul de a rectifica datele declarate inițial cât și scopul de a completa corespunzător informațiile cu privire la bonificații. Se bifează căsuța «Declarație rectificativă privind Capitolul I» de la lit. B «Date privind secțiunile completate», capitolul I din formular, precum și secțiunea 5, subsecțiunea 1, iar corectarea informațiilor prevăzute de formular se face potrivit regulilor generale de rectificare a acestuia.
Cazul 4: Contribuabilii care aveau în anul 2019 numai obligația depunerii declarației unice estimative (pentru obligații fiscale datorate pentru anul 2019 - au obținut venituri din chirii în lei, venituri din activități independente impuse la normă de venit, alte venituri impuse la normă de venit)
În acest al patrulea caz, pentru a beneficia de indemnizație, contribuabilii completează noul formular astfel: bifează, la lit. B «Date privind secțiunile completate», la capitolul I din formular, căsuța «Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art. 120 din Codul fiscal» și bifează și completează exclusiv secțiunea 5, subsecțiunea 2.
Cazul 5: Contribuabilii care au optat în anul 2019 pentru plata CAS și/sau CASS (au obținut venituri sub plafon sau sunt persoane fără venituri, în cazul CASS)
Pentru a beneficia de indemnizație, acești din urmă contribuabili bifează, la lit. B «Date privind secțiunile completate», la capitolul I din formular, căsuța «Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care au optat pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal» și bifează și completează rubricile aferente CAS și/sau CASS, după caz, de la secțiunea 5, subsecțiunea 2, capitolul I din formular.
Cazul 6: Contribuabilii care aveau în anul 2019 numai obligația depunerii declarației unice estimative pentru anumite obligații fiscale datorate pentru anul 2019 și care au obligația declarării altor obligații fiscale prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Pentru a beneficia de bonificație, se procedează astfel:
- bifează, la lit. B «Date privind secțiunile completate», la capitolul I din formular, căsuța «Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art. 120 din Codul fiscal» și/sau căsuța «Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care au optat pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal», precum și una căsuțele «Declarație rectificativă privind Capitolul I», sau «Declarație rectificativă privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificației», după caz;
- bifează și completează în mod corespunzător subsecțiunile 1 și 2 de la secțiunea 5, capitolul I al formularului, pentru obligațiile fiscale stabilite prin declarația prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, respectiv pentru obligațiile stabilite prin declarația prevăzută la art. 120 din Codul fiscal.
Cazul 7: Alte situații
Pentru alte situații decât cele prevăzute mai sus, în vederea aplicării bonificației/bonificațiilor, contribuabilii bifează căsuța/căsuțele corespunzătoare din formular și completează secțiunile/subsecțiunile de la capitolul I, în funcție de situația fiscală a fiecăruia.
Reamintim că termenul pentru depunerea Declarație unice este 30 iunie.
Citește aici tot materialul pus la dispoziție de DGRFP Brașov
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF