Declarația unică pentru 2019 - proiect de ordin ANAF
Publicat la 14.01.2020 in Formulare fiscale
2443 0 comentarii
Declarația unică pentru 2019: O nouă variantă a fost propusă de ANAF prin intermediul unui proiect de ordin aflat momentan în dezbatere publică. Formularul urmează a fi utilizat pentru definitivarea veniturilor anului 2019 și declararea veniturilor estimate pentru anul 2020.
Declarația unică pentru anul 2019
Declarația unică (formular utilizat pentru anul 2019) a fost prevăzută în proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, precum și a modelului și conținutului unor formulare-publicat în data de 09.01.2020 - link-uri la sfârșitul articolului.
Potrivit noului ordin, declarația unică (formularul nou) se utilizează de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2019, precum și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2020.
Termenul pentru depunerea declarației unice
Termenul prevăzut pentru depunerea declarației unice este data de 15 martie. Cum în acest an 15 martie este o zi de duminică rezultă că termenul pentru depunerea declarației unice pentru anul 2019 este 16 Martie.
Declarația se depune:
- până la data de 15 martie inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;
- până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat și definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;
- până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil stabilit potrivit art.123 alin.(3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Pentru anul anterior (2018) , termenul pentru depunerea declarației unice a fost 31 Iulie 2019, după ce, prin excepție, a fost extins de la termenul de bază.
Declarația unică pentru 2019 - câteva modificări
Printre cele mai importante modificări aduse noului formular evidențiem următoarele:
- Procentul de 3.5% reprezentând suma din impozitul pe venit cu care contribuabilii pot susține entități nonprofit sau unități de cult. Anterior existau două procente: 2% și 3.5%, aplicabile în funcție de beneficiarul sumei.
- Declarația rectificativă va fi utilizată pentru stabilirea bonificației pentru plată anticipată a impozitului și a contribuțiilor sociale
3.4. Declarația rectificativă se utilizează pentru stabilirea bonificației pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat, precum și a contribuțiilor sociale, potrivit art.121 din Codul fiscal; Contribuabilii care au efectuat plata integrală a obligațiilor fiscale respectând condițiile reglementate prin legea bugetului de stat privind termenele de plată, dar nu și-au acordat bonificația pentru plată cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat potrivit art.121 alin.(1) din Codul fiscal, pot rectifica Secțiunea 3 “Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul estimat și contribuțiile sociale estimate datorate, stabilite prin declarația curenta” de la Cap.II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul...” și după data de 31 decembrie a anului de impunere.
- În plus, în situația în care, potrivit prevederilor art.121 alin.(2) din Codul fiscal, contribuabilii au efectuat plata integrală a obligațiilor fiscale respectând condițiile reglementate prin legea bugetului de stat privind termenele de plată, dar nu și-au acordat bonificația la ultima plată, ei pot beneficia de aceasta la definitivarea impozitului pe venitul anual estimat sau a contribuțiilor sociale. Bonificația se evidențiază în declarație prin completarea / rectificarea secțiunii, pentru anul de impunere.
- Persoanele fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care obțin venituri din activități independente din România și optează pentru regularizarea impozitului în România, anexează două certificate de rezidență fiscală:
- un certificat de rezidență fiscală în care se menționează că beneficiarul venitului a avut rezidența fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, în anul în care s-a obținut venitul din România;
- un certificat de rezidență fiscală în care se menționează că beneficiarul venitului a avut rezidența fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, în anul în care a exercitat opțiunea de regularizare în România a impozitului pe venit. Certificatele de rezidență fiscală se pot depune în original, în copie certificată de organul fiscal sau în copie legalizată, însoțite de traducerea autorizată în limba română.
- Persoanele fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri care realizează venituri în România în calitate de artiști de spectacol sau că sportivi, din activitățile artistice și sportive și optează pentru regularizarea impozitului în România, potrivit art. 227 alin. (3) din Codul fiscal se anexează două certificate de rezidență fiscală:
- un certificat de rezidență fiscală în care se menționează că beneficiarul venitului a avut rezidență fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, în anul în care s-a obținut venitul din România;
- un certificat de rezidență fiscală în care se menționează că beneficiarul venitului a avut rezidență fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, în anul în care a exercitat opțiunea de regularizare în România a impozitului pe venit. Certificatele de rezidență fiscală se pot depune în original, în copie certificata de organul fiscal sau în copie legalizata, însoțite de traducerea autorizata în limbă română.
- Dispar prevederile referitoare la veniturile din contractele de activitate sportivă, încheiate potrivit Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, realizate, în anul 2018, până la data de 29 martie 2018 inclusiv
- Includerea, în baza de impozitare, a veniturilor din transferul de monedă virtuală.
Astfel, se au în vedere următoarele:
Câștig – se înscrie câștigul din transferul de monedă virtuală determinat ca diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției.
Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
Impozit pe venit datorat - suma rezultată prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra câștigului.
- S-a eliminat secțiunea Date informative pentru efectuarea plăților
- Se introduce o secțiune distincla pentru persoanele care nu datorează CASS dar optează pentru plată.
Resurse:
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF